Novosti

Silvestar Kolbas u Galeriji Spot – “Arhiv nepoznatog” (6. – 31. 3. 2023.)

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe Silvestra Kolbasa koje će se održati u ponedjeljak, 6. 3. 2023., u 19.00 sati, a tim povodom zakazan je razgovor s autorom te vodstvo kroz izložbu (u 20.00 sati). Izložba ostaje otvorena do 31. 3. 2023.

Uzmemo li u obzir da je sakupljački nagon odigrao važnu ulogu u evoluciji čovjeka, postaje jasno da je potreba za prikupljanjem raznih predmeta “upisana” u naš genetski kod. Upravo je zbog svojih materijalnih obilježja fotografija izuzetno podoban medij za čin sakupljanja, a potom i stvaranja osobnih arhiva. No, fotografija izuzetno lako poprima obilježje fetiša, dok Christian Metz u eseju “Photography and Fetish” (1985.) navodi da čuvanjem predmeta u koje upisujemo brojna značenja postižemo unutarnje zadovoljstvo i osjećaj moći. I dok fotografija za dokumente smještena u novčaniku bliske osobe ne predstavlja ništa neobično, pomisao da se ona nalazi u rukama potpunog neznanca izaziva osjećaj nelagode. Upravo čin prikupljanja odbačenih ili izgubljenih fotografija s prikazom osoba o čijim identitetima gotovo ništa ne znamo postavlja niz pitanja – Tko su osobe s fotografija? Što mi uopće možemo znati o njima? Zašto bi itko čuvao fotografije s prikazom nepoznatih ljudi? Premda je Opća odredba o zaštiti podataka donesena kako bi građani zadržali veću kontrolu nad osobnim podacima, medij fotografije suočen je s nizom problemskih pitanja, a sloboda umjetničkog izražavanja ozbiljno je ugrožena.

Izložba problemskog karaktera nastala je iz potrebe Silvestra Kolbasa da kritički razmotri utjecaj GDPR-a (General Data Protection Regulation) na svakodnevni život. Umjetnik je tijekom dužeg vremena prikupljao fotografije za dokumente koje su nemarom vlasnika postale predmeti odbačeni u javnom prostoru. Istovremeno tragajući za odgovorom na etičko pitanje o pravu korištenja tuđih fotografija u izložbenom prostoru, autor stvara privatnu arhivu nepoznatog, a svaku fotografiju tretira kao arheološki nalaz. Izložba se sastoji od tri grupe tuđih snimaka – fotografija za dokumente nepoznatih osoba slučajno nađenih na različitim mjestima, njihovih uvećanja te povećanja iz razvijenog negativa, pronađenog pokraj kontejnera za smeće u jednoj zagrebačkoj četvrti. Smještanjem u galerijski kontekst ovi predmeti postaju umjetnički artefakti koji izravno provociraju ideju o zaštiti osobnih podataka. Na taj način autor dovodi u pitanje pravila koja onemogućavaju fotografiranje drugih osoba bez njihova dopuštenja dok smo istovremeno svakodnevno izloženi kamerama u javnom prostoru. Iako izložbom otvara brojna problemska pitanja, autor predstavlja motive koji odaju tek djelomične informacije o prikazanom, a samim time izaziva posjetitelje pitanjem – Što biste vi učinili da su vaše privatne fotografije izložene u prostoru galerije bez vašeg pristanka?

Tena Starčević

 

Silvestar Kolbas (Petrovci, 1956.) je fotograf, snimatelj i redatelj, te filmski pedagog. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je danas zaposlen kao redoviti profesor. Radio je kao snimatelj na Televiziji Zagreb / Hrvatskoj radioteleviziji od 1985.-1996., a tijekom karijere snimio je više igranih, dokumentarnih i TV filmova i serija, izlagao fotografije te objavljivao i uređivao stručne radove iz područja snimanja. Povremeno djeluje kao fotograf. Režirao je nekoliko auto-refleksivnih dokumentarnih (“Sve o Evi”, “Ratni reporter”, “20 dana na Tibetu”) i eksperimentalnih filmova (“Auto-portret V2.1”, “Kino Crvena zvijezda”, “Toranj”, “Tvornica filmova”). Rana izlaganja veže uz Filmsku autorsku grupu Enthusia Planck i festivale-izložbe Sam snimi film u Samoboru (1975.-1976.). U autorskim dokumentarnim i eksperimentalnim filmovima, te fotografskim izložbama često koristi autobiografsko ishodište, pri čemu problematizira vizualne medije.

 

Popratni program

  • Vodstvo izložbom i razgovor s autorom

6. 3. 2023., 20:00, Galerija Spot

  • Panel diskusija na temu utjecaja GDPR-a na fotografiju

24. 3. 2023., 19:00, Galerija Spot

 

Trajanje izložbe

  • 6. – 31. 3. 2023.

 

Realizacija izložbe i rad Ureda za fotografiju omogućeni su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.