Novosti

Spot u gostima: izložba “Lažni osmijeh – Jezik fotografskih interpretacija i estetskih spekulacija” u Ljubljani

Lažni osmijeh – Jezik fotografskih interpretacija i estetskih spekulacija

22. 2. – 4. 4. 2023.

Galerija Fotografija, Ljubljana

Kustosica izložbe: Sandra Križić Roban

Edita Schubert

 

Izložba neoavangardnih fotografskih praksi u Hrvatskoj, kroz izbor radova Edite Schubert, Petra Dabca, Željka Jermana, Vlade Marteka i Željka Borčića, otvara se u Galeriji Fotografija u Ljubljani, 22. veljače 2023. Fokus je na radikalnom preispitivanju fotografije koja je dijelom obilježila 1970-e, razdoblje koje koincidira s ontološkim propitivanjem značenja ovog medija, pojavom praksi koje ga analitičkim pristupom ispituju, kao i onih koje se bave transformacijom dvodimenzionalne površine u fotografski objekt. Unoseći niz inovacija u poimanje fotografskog medija – njegovom obliku, sadržaju i značenju, pojedini autori najavljuju poseban spekulativno-poetski fotografski sustav. U takvom “proširenom” polju fotografija postaje platforma za redefiniranje same prirode umjetnosti i umjetničkog rada. Čini se kao da su gotovo svi postojeći fotografski kanoni bili dovedeni u pitanje.

Željko Borčić

 

I dok su u šezdesetima istraživanja medija u Hrvatskoj bila tek povremena, to će desetljeće ipak poslužiti kao svojevrsna podloga onome što slijedi u 1970-ima. Pod okriljem tzv. Nove umjetničke prakse, koja korjenito mijenja dotadašnje umjetničke paradigme, fotografija se promišlja izvan ograničenja njezine povijesne uloge reproduciranja stvarnosti.

Ovom izložbom ukazuje se na načine kako konceptualni umjetnici eksperimentiraju s fotografijom, dijelom zahvaljujući i institucionalnoj potpori. Umjetnost kao ponašanje, performansi u javnom prostoru koji utječu na nove modele društvenog i kulturnog ponašanja, kao i cijeli niz autorefleksivnih praksi, omogućili su promjenu u načinu shvaćanja uvjeta i funkcioniranja umjetnosti. Istraživanja, eksperimenti i preispitivanja prirode fotografskog svjedoče o svojevrsnom Zeitgeistu, prisutnom na međunarodnom umjetničkom planu, što je pridonijelo međusobnim utjecajima te razmjeni ideja, znanja i informacija.

Željko Jerman