Novosti

SPOT ON PHOTOGRAPHY Fotodokumenti – prva decenija, Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić

Inicijativa, izložbe, izdavaštvo, istraživanja

 

Srijeda, 24. veljače u 18 sati

 

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju sve zainteresirane na sudjelovanje u ciklusu online predavanja Spot on photography.

U sklopu idućeg predavanja kustoski tim koji čine Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić govorit će o inicijativi Fotodokumenti koja od 2010. godine aktivno djeluje s ciljem afirmiranja suvremene fotografske prakse i otvaranja šireg diskurzivnog prostora za istraživanje fotografije kao kompleksnog društvenog fenomena i medija umjetničkog izražavanja

Predavanje će se održati u srijedu 24. veljače u 18 sati, putem platforme ZOOM.

 

Fotodokumenti_skup Kolektivne prakse, 2017., Beograd

 

Jedan od ciljeva inicijative Fotodokumenti jest animirati stručnu javnost za bavljenje kontinuiranim i sveobuhvatnim kritičkim, problemskim i fenomenološkim istraživanjima i vrednovanjima domaće suvremene fotografske produkcije, kao i istraživanjima s ciljem historizacije važnih pojava na fotografskoj sceni Srbije i regije tokom 20. stoljeća.

Rad inicijative Fotodokumenti vode povjesničari umjetnosti – Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić. U posljednjih deset godina u okviru projektnih aktivnosti Fotodokumenata pokrenuta su brojna pitanja i teme vezane uz sakupljanje i očuvanje fotografske baštine, uz aktualne fenomene i pravce razvoja fotografskih praksi, uzroke pojava izvaninstitucionalnih, udruženih i kolektivnih djelovanja u polju fotografije, fotografsko obrazovanje, kao i sagledavanje pozicija i relevantnosti domaće fotografske scene i njenih protagonista u međunarodnim okvirima.

Od 2010. godine u okviru platforme Fotodokumenti organiziran je niz izložbi (Fotodokumenti 2010, Gradska galerija Požega, 2010.; Fotodokumenti 02, Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd – MSUB, Remont galerija, Ulična galerija, 2012.; Kolektivne prakse i fotografija u regionu, Artget galerija, Kulturni centar Beograda, 2017.), diskurzivnih programa i objavljeno je nekoliko stručnih publikacija (Zbornik stručnog skupa Fotodokumenti 2011; Zbornik Fotodokumenti 02, 2012.; Fotodokumenti Portfolio, 2016.; Kolektivne prakse i fotografija, 2019.). Pored izdavaštva, inicijativa Fotodokumenti 2019. godine pokrenula je i video-produkciju. Serijal intervjua a domaćim fotografima/kinjama različitih generacija Fotodokumenti Portfolio, distribuiran putem partnerstva s Radio-televizijom Srbije i Brainz TV u Srbiji, doprinosi bilježenju i arhiviranju različitih umjetničkih praksi u mediju fotografije na domaćoj sceni u posljednjih nekoliko desetljeća

Intenzivna partnerska suradnja sa sličnim inicijativama u regiji i na međunarodnoj razini dovela je do partnerskih aktivnosti sa Zavodom Sektor (Ljubljana), Uredom za fotografiju (Zagreb), Festivalom Fokus Celje (Slovenija), Makedonskim centrom za fotografiju (Skoplje), festivalom FotoDoks (München), kolektivom Čkrap (Tetovo), Kulturnim centrom Beograda, Goethe Institutom u Srbiji, kao i brojnim individualnim profesionalcima u regiji i Europi.

Projekt Fotodokumenti provodi NFC Filmart iz Požege, a podržava ga Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije

www.film-art.org/fotodokumenti

 

Slađana Petrović Varagić (Zenica, 1975.), povjesničarka umjetnosti. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, na odsjeku za povijest umjetnosti. Magistrirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, na odsjeku Studij filma i medija. Radi kao kustosica i producentica na području vizualnih umjetnosti i filma.

 

Miroslav Karić (Beograd, 1975.), povjesničar umjetnosti. Od 2001. radi kao kustos u Nezavisnoj umjetničkoj organizaciji Remont. Suradnik je, koordinator, kustos, PR te autor eseja u više od 20 nacionalnih i međunarodnih projekata s područja suvremene vizualne umjetnosti. Od 2020. godine radi kao kustos u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

 

Kolektivne prakse, foto: Vladimir Vasić

 

Predavanje će se održati putem ZOOM aplikacije. Pozivamo sve zainteresirane za praćenje predavanja da svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dva sata prije održavanja predavanja.