Novosti

SPOT ON PHOTOGRAPHY Šablone vizualne kulture – časopis “Fotografija je simbolična” Jaka Babnik i Miha Colner

 

Petak, 19. veljače u 18 sati

 

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju sve zainteresirane na sudjelovanje u ciklusu online predavanja Spot on photography, kojima se nastoji podići razina razgovora i kritičkog promišljanja tema zajedničkih fotografiji i srodnim medijima.

 

U sklopu idućeg predavanja, naslovljenog Šablone vizualne kulture, fotograf Jaka Babnik i kustos Miha Colner govorit će o nedavno pokrenutom izdavačkom projektu – časopisu “Fotografija je simbolična”. Predavanje će se održati u petak 19. veljače, u 18 sati, putem platforme ZOOM.

 

Časopis “Fotografija je simbolična” rezultat je kolektivne akcije koja djeluje interdisciplinarno, okupljajući brojne suradnike, teoretičare i kritičare, kao i vizualne umjetnike iz čitave regije. Časopis otvara prostor za diskusiju na temu različitih aspekata, šablona, kanona i formula u području fotografije, vizualnih umjetnosti i kulture, ali i šire društvene sfere. Urednici časopisa i njegovi inicijatori,  Miha Colner i Jaka Babnik, osvrnut će se na sadržaj časopisa, njegovu koncepciju te na proces realizacije cjelokupnog projekta, kao i na značenje neformalnih mreža koje omogućavaju realizaciju ovakvih inicijativa. 

 

Autor fotografije: Jaka Babnik

 

Jaka Babnik (1979.) diplomirao je kulturnu sociologiju i povijest na Sveučilištu u Ljubljani. Od 1998. do 2006. radio je kao fotograf i urednik fotografije u skateboard magazinu Pendrek. Od 2007. godine okreće se različitim žanrovima unutar fotografske prakse. Radi kao profesionalni fotograf, surađujući s institucijama i pojedinim umjetnicima, kao i na vlastitim umjetničkim projektima. U seriji naziva Jebodrom (2012.-2014.), zauzima topografski, antropološki i istraživački pristup, dok u projektima Sveta zemlja i Heroji mog vremena (2015.-2017.) kroz fotografiju istražuje prešućene pojave i povijesne događaje. Za rad Pygmalion (2019.) primijenio je nekonvencionalan pristup. Mit o Pygmalionu koristio je kao okvir za istraživanje, dokumentiranje i prisvajanje različitih predmeta koji nose (vizualni ili simbolički) aspekt stanja savršenog ispunjenja, istovremeno propitujući odnos između objekta, fotografije (fotografiranog objekta) i gledatelja.

 

Miha Colner (1978.) povjesničar je umjetnosti koji radi kao kustos u Galeriji Božidar Jakac  u Kostanjevici na Krki. Aktivan je kao predavač i publicist u području fotografije, grafike, pokretne slike i raznih oblika (nove) medijske umjetnosti. U razdoblju od 2017. do 2020. radio je kao kustos u Međunarodnom grafičkom centru u Ljubljani (MGLC). Također je bio kustos u PHOTON-u – Centru za suvremenu fotografiju u Ljubljani, od 2006. do 2016. Od 2005. objavljuje članke u novinama, časopisima i stručnim publikacijama, te na svom blogu. Živi i radi u Ljubljani.

 

Predavanje će se održati putem ZOOM aplikacije. Pozivamo sve zainteresirane da svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dva sata prije početka predavanja.