Novosti

Stephanie Kiwitt – Máj/My

 

3. 7. – 19. 7. 2019.
26. 8. – 30. 8. 2019.

 

 

foto: Davor Konjikušić

 

 

Serija fotografija njemačke umjetnice Stephanie Kiwitt nazvana Máj/My svojevrsna je “igra riječi”: “Máj” na češkom znači svibanj; “My” na egleskom čita se i znači “moj”, dok na češkom jeziku znači “mi”. Između mjeseca koji uobičajeno povezujemo s borbom za radnička prava i zamjenica koje upućuju na vlasništvo, smjestilo se značenje serije crnobijelih fotografija. Njima umjetnica istražuje složene procese tranzicije, vlasničkih odnosa i kulturnog identiteta, a čije tragove prati tijekom višekratnih boravaka u Pragu.

Tranzicijski procesi su kod stanovnika istočnoevropskih zemlja izazvali strepnju; doduše, već su ranija razdoblja obilježena tim osjećajem, ali riječima Renate Salecl, te su “strepnje koje odlikuju suvremeno društvo povezane s novim osjećajima nesigurnosti na kojima suvremeni kapitalizam kapitalizira samog sebe”. Stephanie Kiwitt svojim je istraživanjem zašla na “nesigurno tlo” čija nestabilnost proistječe iz osobitosti komercijalnog tržišta te materijalne proizvodnje kao preduvjeta kvalitete života. U izložbenoj konstelaciji, njezine fotografije formiraju trodimenzionalan krajolik u kojem svaki pojedini subjekt djeluje s mjesta osobne izolacije, dok je društvenost nevidljiva.

 

Stephanie Kiwitt rođena je 1972. u Bonnu, a danas živi u Bruxellesu. Studirala je fotografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Lepzigu i ITF-u u Opavi (Republika Češka). Ishodišna točka njezinih radova nalazi se u fotografskoj analizi mjesta na kojima je primjetna čvrsta komercijalizacija javnog prostora i svakodnevnih sfera života.

 

This post is also available in: English