Novosti

“Sunset Beach” Tjaše Kalkan u Dubrovniku

Galeriji Flora u Dubrovniku u četvrtak, 12. srpnja u 21 sat otvara se izložba Sunset Beach Tjaše Kalkan. Izložba će biti otvorena do 22. srpnja.

 

36841809_1812972835435397_8002664291775807488_o

 

“Tjaša Kalkan se pojavila na našoj sceni prije par godina, snažnim ciklusom fotografija Dijalozi, za koji dobiva i nagradu publike na T-HT izložbi u MSU-u u Zagrebu. Njih je studiozno pripremala više od godinu dana, proučavajući granice tjelesne i mentalne slobode u javnom prostoru. Za potrebe fotografija, angažirala je djevojku koja nesputano pozira na ulici, u banci, na stanici, ostaljajući prolaznike i promatrača u čudu. Upravo nam taj ciklus obećaje jedan novi pristup fotografiji, novo ime koje ima puno za reći, čak i u fotografskim opusima bogatoj dubrovačkoj likovnoj sceni.

Tijekom kraćeg rezidencijskog boravka u Galeriji Flora na Lapadu, Kalkan priprema novi projekt Sunset Beach, pet fotokolaža u kojima glavnu ulogu, za razliku od prethodnog ciklusa s insceniranim ženskim tijelom, preuzima grad i njegova transformacija u turističku meku. Dubrovnik je svjetlost, on je privlačan fotografskom oku, a istovremeno problematičan i konfliktan u svojim preobrazbama. Tih pet kolaža svojevrstan su komentar okruženja Galerije Flora, rezultat šetnji i promatranja grada, spomenar njegovim promjenama. Na kolažima se pojavljuje detalj plaže s bagerom i ležaljkama, ulaz luksuznog hotela koji se neočekivano otvara prema netaknutom pejzažu, pogled na pučinu s uklopljenim bazenom ili pak komad mora u srazu prema ogromnom betonskom temelju nekog budućeg hotela. Na petom se fotokolažu kreće prema apsurdu, kombinirajući umnožene ljude koji rade selfije.

Kalkan svoje fotografije često dorađuje, dodajući im nefotografske elemente poput pisanih poruka ili, u ovom slučaju, kombinirajući više prizora zajedno. Teži stvoriti dojam začudnosti, blagu kritiku okruženja koje bi nas trebalo natjerati da razmislimo o visini uloga i njegovim posljedicama. Istovremeno, ta kritika nije osuđujuća, već domišljata, gotovo duhovita. Prva četiri kolaža lišena su ljudske figure, djeluju pomalo osamljeno, onako kako planovi za masovni turizam – nakon konzumacije – opustošuju. Kao njihova suprotnost, ili možda potvrda, na petom se kolažu pojavljuju klonirani turisti u selfi pozama. Sunset Beach, u samoj blizini galerije ne ostavlja ni jedan centimetar prostora koji nije profitabilan, zato Kalkan u svojim promatranjima ‘dorađuje’ taj prostor: na kolažu luksuznog hotela skida vrata i upisuje pejzaž s otocima. Na prizoru s morem i ogromnim betonskim gradilištem dodaje plutajuće dječje igralište, a na nedovršenoj plaži podno bagera mirno nudi ležaljke. Najveći bazen izmješta na pučinu, pomalo se rugajući svim naplaćenim pogledima, ležaljkama, bazenima i pristupima kopnu i vodi. Ovim ciklusom Kalkan bilježi svoj boravak u Dubrovniku, a kolažiranjem zalazi onkraj fotografije, nudeći nove, izmišljene, sulude svjetove i otvarajući prostor za dijalog o viđenom i neočekivanom.” (tekst Petre Vidović)

 

Tjaša Kalkan je rođena 1987. u Travniku, BiH. Živi i radi u Zagrebu. Završila je MA studij fotografije na Akadem i dramske umjetnosti, te studij germanistike/francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na sedam samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. 2017. osvaja Nagradu publike TH-nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost u MSU Zagreb te Nagradu RC Young European Art Award u Beču. 2012. prima Posebnu nagradu za najboljeg mladog autora na festivalu Rovinj Photodays. Članica je HZSU-a i HDLU-a Zagreb.