Novosti

U riječkom Malom salonu otvara se izložba “Tijelo u akciji”

U petak, 13. srpnja u 20 sati u Malom salonu u Rijeci otvara se skupna izložba Tijelo u akciji – performativne prakse u fotografiji i videu iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, koja predstavlja radove umjetnika Marijana Crtalića, Borisa Demura, Tomislava Gotovca, Sanje Iveković, Đorđa Jandrića, Željka Jermana, Zlatka Kutnjaka, Dalibora Martinisa, Dana Okija, Neli Ružić, Mladena Stilinovića, Ivana Šeremeta, Gorana Škofića i Fedora Vučemilovića. Kustosica izložbe je Sabina Salamon, a izložba će se moći razgledati do 26. kolovoza.

 

Marijan Crtalić, Jebanje i kajanje, 2001.

 

“Performativne prakse u naslovu objedinjuju radnje, postupke i ponašanja koje tijelo izvodi pred očima gledatelja, neovisno o tome je li riječ o dokumentiranju žive izvedbe u javnom ili muzejsko-galerijskom prostoru, ili o radovima kojima javni nastup nije prethodio, ali je dio procesa njihova nastanka. Kao zametak neke opsežnije studije, izložba predstavlja segment takvih radova iz zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u sklopu izložbenog serijala Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo? čija je namjera testirati fleksibilni stalni postav. S obzirom na zadatak da se podastre smislena cjelina u kojoj je tijelo nositelj akcije, izložba premošćuje period od početka sedamdesetih godina do danas i predstavlja trinaest radova (četrnaest autora) unutar višežanrovskog korpusa konceptualnih, analitičkih i feminističkih pristupa.

Dok se većina autora koji pišu o performansu uglavnom slaže da je posrijedi umjetnička vrsta čije su karakteristike prolaznost i otpor očuvanju, u zapadnoj je kulturi od vremena neoavangardi prisutna svijest o potrebi dokumentiranja žive umjetnosti upravo pod pritiskom umjetničkog sistema koji za historizaciju treba zadovoljavajuće dokaze za retroaktivno razumijevanje već dogođenog. Ta ista logika arhiva stoji u osnovi muzejskih zbirki, no ovdje se želi ukazati na još jedan fenomen – performativne postupke sve više prisvajaju druge vrste, najčešće fotografija i video. U takvom se, labavom, smislu tretira performativnost u radovima ove izložbe.” (iz teksta Sabine Salamon)

Tekst u cjelosti možete pročitati na sljedećoj poveznici.