Novosti

Tanja Lažetić: Gasoline Stations, Again – Otvorenje izložbe u Galeriji Spot

Ured za fotografiju najavljuje novo otvorenje izložbe u Galeriji SPOT:

TANJA LAŽETIĆ
Gasoline Stations, Again, 2016.

10.– 31. 10. 2016.

Otvorenje i razgovor s umjetnicom u ponedjeljak 10. 10. 2016. u 19.00 sati.

 

03

 

2010. godine fotografirala sam benzinske postaje na putu od Ljubljane do Sarajeva, dugom 552 kilometra, i knjigu nazvala Twentysix Gasoline Stations Only. Željela sam izvesti nešto slično Edu Ruschi, koji je 1963. zasvoju prvu i najpoznatiju knjigu Twentysix Gasoline Stations fotografirao benzinske postaje od Los Angelesagdje je živio, do Oklahome gdje je odrastao. Ruscha je benzinske postaje opisao kao spomenike modernoga doba jer predstavljaju tada pupajuću automobilsku kulturu, dok je njihova arhitektura oda betonskim konstrukcijama.
Vraćanje u Sarajevo za mene je bilo vraćanje na mjesto koje u mojoj obitelji ima posebno značenje jer tamo se rodio moj djed. Putovanje od postaje do postaje, na mjesta gdje se miješaju tragovi socijalizma, rata i divlje privatizacije, vraćanje u Sarajevo bilo je putovanje u središte raspada Jugoslavije, na mjesto kolektivne traume našega društva. Bosanske benzinske postaje također su spomenici. Njihova imena govore o nacionalnoj pripadnosti, ponekad zbog imena vlasnika, a ponekad se ista može prepoznati u različitim imenovanjima postaje (“crpka“ na hrvatskom i “pumpa“ na srpskom).

Velik dio tih postaja 2016. godine je promijenilo vlasnika, neke su srušene. Promjene posljednjih godina svjedoče o divljoj privatizaciji koja se događa na ovome području. Benzinske postaje koje su u šest godina promijenile vlasnika ili ih više nema precrtala sam crvenom bojom.

 

Tanja Lažetić završila je arhitekturu na Sveučilištu u Ljubljani. Radi u mediju fotografije, videa, instalacija, performansa i umjetničkih knjiga. Osvojila je brojne nagrade, a njezini su radovi izlagani na velikom broju grupnih i samostalnih izložbi. Izdala je dvadeset umjetničkih knjiga tijekom zadnjih deset godina. Njezine su knjige uključene u The Photobook: A History, Volume III autora Gerrya Badgera i Martina Parra u izdanju Phaidona 2014. godine te u Various Small Books pod uredništvom Jeffa Brouwsa, Wendy Burton i Hermanna Zschiegnera u izdanju MIT Pressa 2013. godine.

 

 

 

This post is also available in: English