Novosti

Tena Pavletić u Galerija Greta

U ponedjeljak, 17. travnja. 2017. s početkom u 20 sati otvara se izložba Tene Pavletić Ja koja gledam u Galerija Greta, Ilica 92.

 

tena-P

Tena Pavletić, Ja koja gledam

Tena Pavletić u fotografijama parova svojih prijatelja ispisuje, uz ostalo, autobiografiju. Promatra se “na brzinu”, koliko joj dozvoljava timer, otvara se gledateljima djelujući poput stranog tijela kao jedinog “elementa” koji perpetuira u seriji. Promatra se u objektivu kao u zrcalu koje prema Lacanu igra važnu ulogu u formaciji sebe. Snimajući se i istovremeno videći svoj lik u “zrcalu” objektiva, lokalizira prikaz u kojem je i subjekt i objekt, ostavljajući otvorenu mogućnost da je netko od gledatelja doživi kao nekoga drugog.
Tko je?
Pozicija fotografa na mnogim je, ako ne i na svim ikad snimljenim fotografijama vidljiva. On je poput individualnog otiska; sudjeluje u formiranju kompozicije koja bi se, možda, bez njega raspršila. On je narator čak i onda kad nema narativa i kad smo prepušteni priču izmisliti sami. Tena je svoj osobni alter ego. Prijavljuje se u scenu definiranu predmetima koji nisu iz njezinog svijeta, egzistira paralelno s likovima s kojima ne ostvaruje odnos. Kroz poziciju sebe kao sudionika razmatra društvene obrasce, konvencije na koje smo navikli, strukture koje postoje bez obzira na naša htijenja. Na taj način referira se i na osobne limite i granice koje je jednom postavila, na usvojena pravila čija je svrha u međuvremenu zaboravljena. Ispovjedni ton zadržan je u stražnjem registru i ne dopire do nas. Tuđi nas intimni životi ne diraju, oni su poput listanja albuma osoba koje nikad nismo upoznali. Ostaje za vidjeti do koje će nas se mjere ticati ono što posreduje Tena Pavletić. (Iz predgovora Sandre Križić Roban)

 

Izložba se može pogledati do 21. travnja 2017.