Novosti

Mentalni sklop Trbuljak – Eškinja u Galeriji Kranjčar

U četvrtak, 06. travnja 2017. godine, započela je nova sezona Mentalnog sklopa u Galeriji Kranjčar. Izložba Goran Trbuljak – Igor Eškinja sučeljuje radove dvoje umjetnika različitih generacija koji u svom umjetničkom djelovanju promišljaju odnos umjetnosti i društva, odnosno relacije umjetnika i institucija, kao što se bave i istraživanjem samog bitka, odnosno esencije pojma slikarstva i umjetnosti.

 

trbuljak

Otvorenje izložbe Mentalni sklop, Galerija Kranjčar

 

Mentalni sklop (mentor – sljedbenik) pokrenut je u ožujku 2015. godine, a odlične kritike i veliki interes publike razlog su da će se ovaj popularan ciklus samostalnih izložbi nastaviti i u 2017. godini. Izložbe će se održavati po prepoznatljivoj formi u kojoj se predstavljaju radovi dvojice vrhunskih umjetnika, svojevrsnih mentora i sljedbenika i to u razdoblju od ožujka do srpnja 2017.
Sam ciklus izložbi, problemski je postavljen kako bi propitivao odnose na relaciji mentor – sljedbenik u kontekstu idejne i umjetničke povezanosti, a ne kao odnos profesora i učenika, mada je ova serija izložbi imala i takve primjere. Pod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu, ne nužno iz likovnog svijeta, koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili inspiracijom svog trenutnog ili stalnog uzora. Prije izložbe, pred sam čin otvaranja, vodi se razgovor s umjetnicima čiji su radovi predstavljeni na izložbi. Taj će materijal kasnije poslužiti kao građa za knjigu te video materijal koji će uslijediti nakon završetka ciklusa.

 

Goran Trbuljak
Rođen 1948. godine u Varaždinu. Maturirao je 1968. godine na Odjelu fotografije u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine diplomirao je na studiju slikarstva i grafike u klasi prof. Marijana Detonija. Bio je stipendist na École Nationale des Beaux-Arts u Parizu. Likovno je djelovanje započeo krajem 1960-ih godina kao konceptualni umjetnik, a do sada je realizirao niz samostalnih te sudjelovao na mnogobrojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Bio je grafički urednik i urednik fotografije za časopise Film, Polet i Gordogan. Godine 1980. diplomirao je na Odsjeku za filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao direktor fotografije snimio je tridesetak igranih filmova, a za filmsku fotografiju dobio je niz nagrada, kao i za svoju likovnu djelatnost, te za animirani film. Živi u Zagrebu, gdje i radi kao redovni profesor na Akademiji dramske umjetnosti.

Igor Eškinja
Rođen je 1975. u Rijeci. Studirao na pedagoškom fakultetu u Rijeci, smjer Likovna pedagogija a diplomirao slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji 2002.g. u klasi prof. Carla Di Raca. Izlaže od 1997. godine te je do sada sudjelovao na mnogobrojnim skupnim izložbama, a priredio je i četrdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Rezidencijalne i studijske boravke ostvario je u Vitryu sur Seine, Marseilleu, Beču, New Yorku, Berlinu i Veneciji. Dobitnik je sedam prestižnih nagrada u Hrvatskoj i svijetu, a radovi mu se nalaze u više europskih i hrvatskih muzejskih, galerijskih i privatnih zbirki. Član je HDLU-a Rijeka te Udruge Delta 5. Živi i radi u Rijeci.