Novosti

Transeurope: natječaj za subvenciju putovanja na pregled portfelja u Ateni

Ured za fotografiju, Akademija dramske umjetnosti (ADU) i Organ Vida – hrvatski partneri u međunarodnom projektu Transeurope – pozivaju sve zainteresirane hrvatske fotografe/kinje i umjetnike/ice koji/e rade u mediju fotografije da se prijave na natječaj za subvenciju troškova putovanja na pregled portfelja koji će se u sklopu ovog projekta održati od 21. do 23. lipnja 2018. u Ateni.

 

TransEurope_atena

 

Ovo trodnevno događanje okupit će oko 70 odabranih fotografa i vizualnih umjetnika koji će imati imati priliku upoznati 20-ak renomiranih europskih stručnjaka na području fotografije – od ravnatelja muzeja ili festivala, preko kustosa, istraživača, urednika, pa do kreativnih direktora. Svim odabranim sudionicima omogućit će se prilika za pet unaprijed dogovorenih sastanaka sa stručnjacima. Više informacija o ovom programu potražite ovdje.

Ured za fotografiju subvencionirat će troškove putovanja za dvoje hrvatskih fotografa/kinja (povratna zrakoplovna karta Zagreb-Atena-Zagreb). Ostale troškove (smještaj i naknada za sudjelovanje na pregledu portfelja) trebat će podmiriti o vlastitom trošku.

Dvoje sudionika odabrat će žiri sačinjen od predstavnika triju hrvatskih projektnih partnera: Ureda za fotografiju, Akademije dramske umjetnosti i Organa Vida. Naknada za sudjelovanje (u slučaju odabira) na pregledu portfelja iznosi ukupno 100 eura i uplaćuje se organizatorima Transeurope projekta nakon što se izvrši odabir .

Rok za prijavu na ovaj natječaj je 30. travnja. 

Za prijavu je potrebno poslati osobne podatke (ime, prezime, e-mail adresa i broj mobitela) kratku biografiju (do 1800 znakova s razmacima) i vizualnu dokumentaciju za tri odabrana realizirana rada (fotografija / fotografska serija / foto knjiga / fotografska izložba i sl.) s kratkim opisom.

Prijave se šalju e-mailom na adresu uredzafotografiju@gmail.com.

 

Projektom Transeurope stvara se novi europski forum za fotografiju i vizualne umjetnosti, promoviraju se i otvaraju razne mogućnosti za razmjenu i suradnju između europskih umjetnika koji djeluju na polju fotografije, umjetničkih i obrazovnih institucija.

Projekt su pokrenuli Fundación Contemporánea (Španjolska), Finnish Museum of Photography (Finska) i Euromare (Grčka) uz potporu fonda Kreativna Europa. Projekt će trajati do kraja 2019., a uključuje brojne radionice, preglede portfelja, grupne izložbe, web platformu i časopis. Cilj je projekta povezivanje i razmjena iskustava između umjetnika, stručnjaka i institucija u području vizualnih umjetnosti kako bi se povećala mobilnost i vidljivost umjetnika.

Više o Transeurope platformi doznajte ovdje.