Novosti

Nova izložba Lane Stojićević “Sunny Side” u Galeriji PM

U četvrtak, 19. travnja 2018. u 19.00h, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba multimedijalne umjetnice Lane Stojićević – SUNNY SIDE.

Polazišnu točku za istraživanje izložbe Sunny Side Lana Stojićević je pronašla u inovativno izgrađenom bazenu hotela Zora u Primoštenu. Hotel koji je danas privatiziran i preuređen, izgrađen je 1969. prema projektu Lovre Perkovića. Inspirirana činjenicom da je na turističkoj reklami iz 1971. dokumentiran slavni gost hotela Orson Welles, umjetnica gradi narativ o asocijativnoj futurističkoj kupoli bazena.

 

Lana Sunny Side

Lana Stojićević Sunny Side

 

Dođite i vidite istinu! Tim je sloganom Jugoslavija od početka pedesetih godina XX. stoljeća pozivala građane drugih država da ju posjete i na vlastite se oči uvjere u sunčanu stranu sveobuhvatnog socijalističkog modernizacijskog pokreta na njezin način. Upravo su turistički objekti planski građeni kako bi svojim modernim dizajnom disali u skladu s prirodnim i društvenim okolišem nudeći estetsko i etičko iskustvo zemlje, koja je vješto balansirala na razmeđi hladno-ratovskih podjela svojim politikama nesvrstanosti. Modernizacijskim procesima i gradnji sunčane strane priključila se i filmska industrija, usmjerena ka razvijanju stanovitog liberalno-tržišnog modela na lokalni način koji je uključivao izgradnju filmskih studija i upisivanje u međunarodnu mrežu filmskih ko-produkcija.
Upravo su potrebe snimanja filma, dovele u našu zemlju na samom početku šezdesetih godina prošloga stoljeća proslavljenog filmaša Orsona Wellesa, enfant terrible Hollywooda, čovjeka koji je muku mučio s onim što danas uvriježeno nazivamo pronalaskom sredstava za autorski projekt, ostavivši iza sebe mnogo nedovršenih filmskih iskaza, ali i niz nedovršenih narativa, koji tek čekaju svoje rasplete. U sve se skupa uplela i ljubav, kao potvrda prelaženja nečega što je možda izgledalo nemogućim…
Je li se Orson toga jutra našao ispred takozvanog letećeg tanjura kako bi testirao jedan od svojih atipičnih, polisemnih filmskih rukopisa, pokazati će vrijeme. Danas, u doba post-istine kada nam različiti mediji združeno serviraju niz ‘alternativnih’ činjenica, potraga za istinom (znamo li kojom?) sve je zamućenija. Stoga je zanimljivo vratiti se razloženim materijalnim reliktima, te tako promotriti i semiološki razložiti sliku jednog izmijenjenog, ali i nadalje živog društva.
U taj se proces potrage istovremeno uključila i umjetnica Lana Stojićević te nam je na uvid podastrla niz ‘tableau vivant’ fotografija, jedan videozapis i popratnu maketu.” (Iz predgovora Ivane Meštrov)