Novosti

Vlado Martek u Galeriji Spot – “U potrazi za značenjima”

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe Vlade Marteka. Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 14. 11., u 19.00h, a tim povodom zakazan je razgovor s autorom te vodstvo kroz izložbu (u 20.00h). Izložba je otvorena do 16. 12. 2022.

U potrazi za značenjima

Linearna avantura snimanja je s fotografijom kao papirnatim tijelom, iza mene. Nakon izložbe Pripremanje za fotografiju u galeriji Spot, slijedi nova dekonstrukcija. Ona opipava granice fotografije s kiparstvom. Postupak promicanja se sastoji od izrezivanja snimljenog konteksta i preferiranja figure. Često je figura izrežirana u svome zatečenom volumenu. Povijest poznaje tu postavku kod izrezanih likova unutar mini kazališta; ostalo nije slično.

Sam je taj posao izrezivanja konzervativan, međutim, otvaraju se nove vizure. Nekad sam izrađivao figurice od gline, koje svojim dimenzijama sugeriraju mali svijet opredmećenih emocija. Sada se težak sloj fotografskog memoriranja dijelom dekodira, uranja se u novu prazninu i stavlja u prostornu relaciju s pojačanim značenjem „ostatka“.

U širem smislu ovaj postupak izrezivanja spada u akciju feng shui, čemu je prethodilo mehaničko izrezivanje, kolažiranje fotografija iz albuma. Alkemijska pretvorba koja često služi smanjivanju privatne baštine fotografije, u mom slučaju.

Jednostavno rečeno, jedan oblik memorije zamijenjen je drugim, možda plastičnijim; dobiven je objekt. Tako je fokusiranjem na izrezanu figuru snimka postala ultimativno izražajna i ekspresivna.

To je još jedan od načina kako se udaljavanjem od tradicionalnog u fotografiji stiže do proširene fotografije, uz nemalo pojačavanje značenja formalne ili sadržajne strane.

Kombiniranje pojačava priču. Izrezani lik može biti, na primjer, ispred neke pozadine ili lik izrezivanjem dobiva oblike iz ostataka prvobitne fotografije koji multipliciraju sadržaj i značenja.

Ambalaža foto materijala biva uključena u scenu, što je dodatno proširenje, te provociranje značenja na konceptualnoj ravni. Svojevrsna tautologija širih, a nepoznatih razmjera.

Nije li pomalo apsurdno u fotografiji, na fotografiji tražiti nova značenja? Da, i to je legitimni aspekt eksperimenata. To je kao da u samoj pjesmi postoji još neka skrivena. Ili ne, pjesma.

U okvirima opće (radne) manipulacije fotografijom (kolaži, asamblaži, kutije), ova izložba iznosi gotovo ultimativni ludički aspekt. Možda je po intenzitetu postupak jednak retuširanju i brisanju koje znamo iz političkog svijeta i njegovih snimaka.

Ipak, autor drži da je izbjegavao naivnost i u privatnoj sferi (fotografije).

Čaroban svijet građanske fotografije uvijek će fascinirati pamćenje eksperimentatorske umjetnosti u dosjeu Martek.

Vlado Martek, 2022.

 

Vlado Martek je pjesnik, konceptualni umjetnik, slikar i esejist, rođen u Zagrebu 10. 5. 1951. Diplomirao je književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1976. U početku se bavio vizualnom i konkretnom poezijom (nazivajući je predpoezija), a od sredine sedamdesetih, konceptualizmom i akcionizmom (s Grupom šestorice autora), umjetničkim knjigama te samostalno objavljenim i samostalno distribuiranim tiskanim izdanjima (samizdati, letci, plakati, razglednice). Od početka osamdesetih bavi se slikarstvom, kiparstvom, grafikom i land artom. Piše tekstove o poeziji, tekstove i kritike o likovnim praksama. U posljednje vrijeme vratio se projektima u duhu konceptualizma i bavi se fotografijom kao konceptualnom formom.

 

Popratni program:

Vodstvo izložbom i razgovor s autorom

  • 14. 11. 2022., 20:00, Galerija Spot

Steve Van den Bosch – Record / Predstavljanje umjetnika

  • 12. 12. 2022., 18.00, Galerija Spot

 

Trajanje izložbe:

  • 14. 11. – 16. 12. 2022.

 

Realizacija izložbe i rad Ureda za fotografiju omogućeni su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.