Novosti

Žarko Vijatović: Pariz pod snijegom

U utorak 26. travnja u 19 sati u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu otvara se izložba fotografa Žarka Vijatovića. Izložbu fotografija „Pariz pod snijegom“ Žarko Vijatović je posvetio Parizu, gradu po kojemu pješači i kojega snima više od 25 godina.

 

VIJATOVIC-Pariz-pod-snijegom (1)

 

Svakodnevno luta ulicama željno čekajući da se nad grad spusti magla ili padne snijeg. Za njega su to  posebni trenutci kada se, kako kaže, “priroda ponaša poput umjetnika”. U glavnom gradu snijeg je rijetka pojava i kada sniježi, pahulje se brzo tope. No, u tim trenucima, Pariz, zavijen u bijeli omotač, pretvara se u bajku, u grad iz snova. (cf. Izis, “Pariz iz snova”, izdanje Clairefontaine, Lausanne, 1950). Izborom fotografija koje predstavljaju djelić identiteta grada bogate prošlosti i snažne stvaralačke moći, Žarko Vijatović nam predočuje svoju viziju. Kroz seriju fotografija pariških vrtova Tuileries, snimljenih unutar nekoliko sati, zime 2010. godine, otkriva nam jedinstveni trenutak. Oživljavanjem uspomena na slavne fotografe Pariza kao što su Izis, Eugene Atget, Henri Cartier-Bresson, Brassaï ili Doisneau, Vijatović otvara bogatu povijest fotografskih citata i pretače ih u osobni rad.

 

VIJATOVIC-Pariz-pod-snijegom (2)

 

Izložba „Pariz pod snijegom“ partnerski je projekt Francuskog instituta u Hrvatskoj i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, te najavljuje izložbu „Magle“ Žarka Vijatovića koja će se održati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 17. svibnja do 6. lipnja 2016. godine.

Izložba „Pariz pod snijegom“ zatvara se 12. svibnja 2016.

 

VIJATOVIC-Pariz-pod-snijegom (3)