Novosti

Ispit 2013

U utorak, 17. rujna u 20 sati u Galeriji SC, Savska 25 u Zagrebu, otvara se izložba fotografija studenata 1. godine diplomskog studija Fotografije Akademije dramske umjetnosti pod nazivom ISPIT 2013.Na izložbi će se autorskim serijama fotografija predstaviti Igor Ilić, Tjaša Kalkan i Marina Paulenka.
Tjaša Kalkan – CRNE PRUGE TIGRA

Prateći analogiju životinjskih nastambi koje u duhu suvremenog diskursa svakog modernog zoološkog vrta (istraživanje, edukacija i očuvanje divljih životinjskih vrsta) imitiraju “prirodna staništa”, nadovezala sam se na lanac artificijelnosti. Manipulacijom snimljenih fotografija umnožavam i rekonstruiram prostor naglašavajući tako bizarnost životinjskih nastambi i propitujući time njihovu autentičnost pa i sam smisao. Životinjske nastambe su pozornice, dekori, pejsaži i iluzije koje vrlo jasno oslikavaju inventar imaginarnog mitološkog svijeta koji usvajamo već od rođenja preko igračaka, filmova ili priča razvijajući naše antropocentrične ideje o “životinjama” i “prirodi”.

sc-1
Autorica fotografije: Tjaša Kalkan

Igor Ilić – GENERACIJA Y

Generacija Y predstavlja naziv za demografski grubo označenu skupinu ljudi rođenih između 1980. i 2000. godine, koja je često spominjana kao sljedeća “značajna generacija” a preferiraju se nazivati “milenijskom generacijom”. Opisuju ih kao lijene, razmažene, materijalistički orijentirane i besposlene. Oni su i refleksija generacije prije njih, no imaju li pravo biti cinični prema sustavu i navedenoj karakterizaciji? Iako puni samopouzdanja i odgojeni kao “oni koji mogu postići sve” pate od “inflacije ambicija” a njihove povećane želje prate sve nerealnija očekivanja. Niz oblika ponašanja najčešće vrijede za razvijeni postindustrijski informatički kapitalizam zapadnoeuropskog i sjevernoameričkog tipa, dok otvorenim ostaje pitanje koliki je utjecaj prisutan u istočnoeuropskim i nezapadnim društvima. Portretirani subjekti preuzimaju fiktivnu ulogu žrtava takve tranzicije. Uzvišena drama dio je naizgled banalne scene – mladića i djevojaka na privatnoj zabavi. Prikazujući banalno kao uzvišeno, te aludirajući na sakralne teme i religiozno patetični zanos prenesen u suvremeni prizor prema predlošcima djela iz povijesti umjetnosti, naglašava se sveprisutnost melankolije, apatije i nemoći.

sc-2
Autor fotografije: Igor Ilić

Marina Paulenka – SVJEDOCI

Dokumentarni projekt ‘Svjedoci’ prikazuje život vjerske zajednice Jehovinih svjedoka koji u Hrvatskoj broje preko 5600 članova. Kroz vjerske sastanke, kongrese, život u volonterskoj službi u glavnom sjedištu Betelu te svakodnevicu pojedinaca prikazujem, većini nepoznatu, organizaciju ove zajednice koja je ujedinjena u veliko međunarodno bratstvo. Učenja im se temelje na Bibliji, a za zajednicu su značajna individualna propovjedanja i podučavanja drugih pomoću svojih brojnih tiskovina.

sc-3
Autorica fotografije: Marina Paulenka

Izložba je rezultat cjelogodišnjeg studentskog rada na jednoj temi po vlastitom odabiru. Ispit se iz prostora ADU-Zagreb seli u javni prostor Galerije SC, te ispitna izložba postaje i svojevrsni ispit komunikacije s publikom. Organizator izložbe je Katedra za fotografiju ADU, a mentorstvo potpisuju prof. Sandra Vitaljić i umj.asis. Jelena Blagović.