Novosti

Čitalačka grupa u Galeriji Spot na temu arhiva i sjećanja

Ured za fotografiju poziva na sudjelovanje u čitalačkoj grupi koja je dio popratnog programa izložbe Dužnost dokumentiranja Marka Tadića.  

Čitalačka grupa sastat će se u četvrtak 23. sudenog u 19 sati u Galeriji Spot.

 

23592066_1580236061999668_2339684433344044025_o

S otvorenja izložbe “Dužnost dokumentiranja” Marka Tadića / FOTO: Matija Kralj

 

Naše bismo vrijeme mogli nazvati i dobom arhiviranja ­­– razdobljem koje karakterizira žudnja za zaposjedanjem ne samo teritorija, već i vremena i znanja. Ideju prikupljanja i stvaranja mjesta posvećenog svim epohama, mjesta koje će pak biti izvan vremena i pošteđeno propadanja, Michel Foucault prepoznaje kao indikativnu za modernitet, smještajući pojavu tipičnih “heterotopija” poput muzeja i knjižnica u devetnaesto stoljeće. Upravo su se muzeji i knjižnice, ova “mjesta-kompendiji”, nametnuli kao jedni od temeljnih segmenata u sustavu generiranja i etabliranja službene povijesti i znanja, a otprilike u isto vrijeme pojavila se i fotografija, medij koji omogućuje naizgled neposredno, “nepatvoreno” i objektivno dokumentiranje stvarnosti. Kasnije je, međutim, ova “arhivska groznica” (J. Derrida) raskrinkana kao dio zapadnocentrične hegemonije, a arhivi su prepoznati kao mjesta distribuiranja ideologije i moći. Ipak, arhive je, kao i druga slična mjesta taloženja povijesnih fragmenata i tragova, moguće promatrati i kao izvor za usvajanje drugačijih perspektivi, za preispisivanje povijesti i za pohranu onih sjećanja koja su pod stalnom prijetnjom zaborava.

U sklopu izložbe Dužnost dokumentiranja, u kojoj umjetnik Marko Tadić reinterpretira arhiviranje kao metodu stvaranja alternativnog znanja koje izmiče tokovima “službene” i dominantne povijesti, Ured za fotografiju okuplja čitalačku grupu na temu arhiva i sjećanja. Na ulomcima tekstova Michela Foucaulta, Jacquesa Derridaa, Hala Fostera, Pierra Noraa i Arjuna Appaduraija, analizirat ćemo i promišljati teme koje se dotiču “poetike i politike arhiva”: od pitanja njegove “objektivnosti”, preko uloge arhiva u konstruiranju i razumijevanju povijesti, memorije i identiteta, pa do primjene arhivskih praksi u umjetnostima.

Čitalačka grupa održat će se u četvrtak 23. studenog u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

Sudjelovanje je potrebno prijaviti na e-mail adresu uredzafotografiju@gmail.com, najkasnije u srijedu 22. studenog. Broj sudionika/ca je ograničen. Nakon prijave sudionicima će biti poslani odabrani tekstualni ulomci koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe.

(Napomena: tekstovi su na engleskom jeziku)