Novosti

Čuvaj svoju tajnu

Ivan Posavec rođen je 1951. u Dužici pokraj Siska. U njegov opus velikim dijelom upisan je i identitet sisačkog kraja i okolice. Autor se sada po prvi put predstavlja sisačkoj publici izložbom “Čuvaj svoju tajnu”. U četvrtak 31.10.2013 u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku, Ivan Posavec izložiti će 60 novih fotografija.

Fotografije nisu nevine. One utječu… i izdaju ono što je skriveno ispod kože… One ne samo da pletu linije i mreže, već tkuju zavjere i bacaju uroke… One su dojmljivi materijal koji priziva duhove.(Hervé Guibert, The Ghost Image)

“Kada su Ivana Posavca pitali što je za njega dobra fotografija, nije dao jednoznačan i konačan odgovor. Naravno da nije. Prije je to pitanje pokrenulo druga pitanja, otvorilo moguće odgovore, izazvalo bijeg od definicija i objašnjavanja. Utočište je u svakom pokušaju odgovaranja bilo obraćanje fotografiji kroz unutrašnju neobjašnjivost, uvjetovanost, ali i razložnost fotografskog čina. Iz tog razloga još je teže upustiti se u to neizrecivo, ne dati se uvući u zamku opisa, ‘dvostrukosti jezika’, ponavljanja onog što je očito već pokazati i ukazati na potencijalno skriveno, uzvratiti pogled. “Čuvaj svoju tajnu” čine nizovi inačica fotografskih serija dnevničkog karaktera koje načinju i otvaraju prostore osobnog, intimnog, autobiografskog i autoreferencijalnog. Međutim, bez definiranog ispovjednog tona, intima se ne razotkriva niti ogoljuje, ona ostaje i dalje skrivena, nevidljiva oku drugih.

posavec-sisak-1
Autor fotografije: Ivan Posavec

Izostao je prepoznatljivi i možda očekujući Posavčev kritički (pseudo)dokumentaristički komentar društvene stvarnosti koja ga okružuje, a ukazao se elementaran fotografski govor predmetnog svijeta, urbanih isječaka, gotovo u potpunosti lišen ljudske figure ili kad je i prisutna ona nije središnji fokus interesa. Za Ivana Posavca ishodište i početak nastajanja ovih fotografija kreće s osobnim iskustvom digitalne fotografije, susretom s drugačijim mogućnostima i izazovima koje postavljaju digitalni procesi u stvaranju slike. Sloboda i brzina kretanja i okidanja omogućuje drugačija formiranja viđenja i u ovom kontekstu, samo za naivnog promatrača, tek naizgled slučajne bilješke fragmenata svakodnevice, svjetlosnih senzacija i apstraktnih struktura.

posavec-sisak-2
Autor fotografije: Ivan Posavec

Pri tom, Posavec razotkriva i transformira svakodnevno ukazujući na instrumentarij uspostavljenih međuodnosa i povezanosti ljudi i predmeta razumljivim i vidljivima strukturama i uzorcima potvrđujući da se …u tajnoj topografiji naših života otkriva da su one, te slučajne stvari, s nama iz razloga koji tek kasnije mogu, ali i ne moraju, potvrditi svoju dublju zakonitost. Slučajnosti su, čini se, privučene našim osobnim magnetskim poljem … U tim fotografijama je i istina o Posavčevom bijegu od fotografske rutine, supostavljanja sebe spram društva koje očekuje i valorizira, društva koje stvara nepotrebna značenja, čitanja, estetizirajuće viškove. U njima je ambivalentnost Posavčevih eksperimenata s uvjerenjima i zabludama promatrača o fotografiji kao mediju koji prikazuje i prenosi stvarnost. Svaka od tih fotografija postaje otvoreni eksperiment s našim senzornim i mentalnim iskustvom. One nisu zatvoreni i fiksni radovi, već omogućuju nebrojene opcije tijekom procesa gledanja, kontakta, ispreplitanja vlastitog iskustva s autorovim.”
(Preuzeto iz: Ugrešić Dubravka (2002), Muzej bezuvjetne predaje, Konzor, Zagreb i Samizdat B-92, Beograd, 184.str.)

Izložba se može razgledati do 23.11.2013 – Gradska galerija Striegl, Sisak