Novosti

Voljena

U petak, 4. listopada u 19 sati u podrumu Galerije Klovićevi dvori otvara se izložba Sandre Vitaljić naslovljena Voljena. Autorica predstavlja seriju od 12 fotografija, koja je prema njezinim riječima nastala nakon dugogodišnjeg praćenja novinskih napisa i policijskih izvješća o ubojstvima u partnerskim vezama.

Fotografije prikazuju ozljede na tijelu i organima koje su dovele do smrti. Dijelovi tijela koji su nekada budili ljubavne i erotske osjećaje – grudi, kosa, lice, usne – ovdje su mrtvi, hladni, “oštećeni”, a univerzalni simbol ljubavi – prostrijeljeno srce, dobiva sasvim drugo značenje. Raskomadani dijelovi tijela pretvoreni su u fetišizirane foto-objekte podsjećajući na dragocjenosti koje se često poklanjaju u ime ljubavi, koja tako biva određena upravo posjedovanjem. U trenutku kada voljenu osobu nije više moguće posjedovati, ona biva pretvorena u stvar, neživi objekt koji je moguće odbaciti i tako uništiti izvor boli. Serijom Voljena/Beloved propitujem ljubavne odnose, te destruktivne osjećaje koji mogu nastati iz idealiziranog osjećaja ljubavi.

voljena-v
Autorica fotografije: Sandra Vitaljić

U popratnom tekstu izložbe O prizorima s cvijećem i ostalim raslinjem Leonida Kovač navodi:

Sandra Vitaljić snima doslovce mrtvu prirodu. Njezina fotografska izvedba fokusira kulturalnu uporabu, ili preciznije, estetizaciju i diskurzivnu diseminaciju mrtvog ženskog tijela kao posljedice seksualno motiviranog zločina. Ona naime ne izlaže samo fotografsku sliku, nego krajnje estetizirani masivni predmet u koji je fotografska slika s dva istovjetna lica, dakle s licem identičnim naličju, doslovce inkorporirana…

Izložba se može razgledati do nedjelje, 13. listopada 2013. Radno vrijeme Galerije je od utorka do nedjelje od 10 do 20 sati (osim praznikom).