Novosti

Davor Sanvincenti u Galeriji Spot

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvaranje izložbe Nula je bila u zraku (Zero was in the air) umjetnika Davora Sanvincentija

Otvorenje izložbe i razgovor s umjetnikom održat će se u ponedjeljak, 5. studenog s početkom u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

 

Davor-Sanvincenti

 

U vezi između umjetnosti i prirode naslućujemo značenjske slojeve koje nismo u stanju u potpunosti osvijestiti. Pa ipak, ponekad se posvećujemo prirodi koja nas uči slušati očima. Što znači promatrati prirodu, čiji je neraskidivi dio zvjezdano nebo? Romantičari opisuju duh vremena u kojem su prikazi tišine, prirodna i nebeska prostranstva upotrebljavani kao sintagma za kontemplaciju. Smatrali su da je čovjek integralni dio prirode i da iskustva stječe upravo promatrajući promjene koje je moguće u njoj nazrijeti, ili barem naslutiti. Dualizam kozmičkog i svjetovnog izražavala je tišina prostora prirode.

Gledanjem u prirodu, krajolik, u zvjezdano nebo nije poziv da gledamo u nešto posebno, neki predmet ili izdvojeni dio, nego da ignoriramo sve – ili što je više moguće pojedinosti – kako bismo razumjeli i uživali u oblicima, u samom pogledu ili nekom svojstvu koje nije moguće jednoznačno odrediti. Istodobno je to proces introspekcije, pogleda u sebe, u ono što znamo i vidimo, što smo zaboravili. To je angažman koji će onima najupornijima donijeti zadovoljstvo u prizoru koji se ponekad brzo, a ponekad sporo razvija pred našim očima.

Razdoblje antropocena u kojem je ključan odnos ljudi prema geološkim, ekološkim i atmosferskim procesima sposobni smo u nekoj mjeri i sami odrediti. Nezadovoljni smo klimatskim promjenama, bunimo se protiv razdvajanja otpada, u stanju smo bilo gdje u prirodi ostaviti svoj trag – devastirati ju bez obzira na posljedice. Hoćemo li još za života prirodu sagledavati samo u izoliranim umjetničkim prostorima?

“Ne znam apsolutno ništa. Ništa od onog što bih trebao znati, osjećam to. Ima toliko stvari koje nam je starac trebao objasniti dok smo bili mali; trebalo bi biti normalno da ih znamo kad odrastemo. Na primjer, zvjezdano nebo. Misao je u nama. Za sada nemamo nikakvog dokaza da je i drugdje. I ne znamo je strogo definirati.”

Za Davora Sanvincentija, film putuje oko žarulje kao Zemlja oko Sunca, a svjetlo čini film vidljivim. Krhki film može se poistovjetiti s našim postojanjem. “U orbiti tragedije filma i naše zbilje, slika se odupire okrutnosti eksperimenta.” Eksperimentalni kratkometražni film Skoro ništa: i dalje noć, fotografije neba, objekt iz prirode (mineralni magnetit) dijelovi su izložbe Nula je bila u zraku, kojom umjetnik nastavlja svoj osobit, zaokružen proces. Odabrani elementi govore o njegovom interesu za krhkost tijela, filma i sjećanja; uz ostalo, zanima se za zračenja prirodnih elemenata koji utječu na stanje umjetničkog medija i dovode nas pred vrata spoznaje o velikim temama, poput ljudske misli, našeg poimanja besmrtnosti, relativnosti prostor-vremena te odnosa filma i neuhvatljive zbilje koju bilježi. Sve je “u igri”, i vizualno, i zvukovi i osjet i mirisi. Njegov antropološki pristup zašao je u dubinu kuće u kojoj je Galerija Spot, u obiteljski arhiv u kojem između uredno poslaganih predmeta i nadalje stoji miris iz nekog drugog doba. Jedino što je u prilici ove izložbe potrebno, jest prepustiti se. Granice postavljamo i prekoračujemo sami.

 

Davor Sanvincenti (1979.) multimedijalni je umjetnik čije se područje djelovanja nalazi u fenomenologiji audiovizualnog i antropologiji vizualne kulture, uz fokus na propitivanje različitih stanja i oblika ljudskih osjeta i percepcija. Djeluje u medijima filma i videa, fotografije, fizičke svjetlosne i zvučne instalacije te audiovizualnog performansa. U radovima se bavi konceptom iluzije, istražujući moguće granice percepcije te konstrukcije iskustva. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima su Nagrada Radoslav Putar (2010.) za najboljeg umjetnika do 35 godina i HT nagrade (Muzej suvremene umjetnosti i Hrvatski Telekom, 2008. i 2017.).

Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima, poput International Film Festival Rotterdam; Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid; Device Art Triennale, Montreal; 28. Muzički biennale Zagreb; LOOP, Barcelona; 25 FPS, Zagreb; World Film Festival, Bangkok te na lokacijama poput Centre Georges Pompidou, Pariz; ZKM, Karlsruhe; Lincoln Center, New York; Universalmuseum Joanneum, Graz; Museo de Arte Contemporanea, Oaxaca; Camera Austria, Graz; FRAC Pays de la Loire, Carquefou; NIU, Barcelona; La Triennale, Milano; Filmoteca Española, Madrid; Glassbox, Paris; Haus der Kulturen der Welt, Berlin.

 

Izložba je otvorena do 30. studenog.

 

Realizacija izložbe i rad Ureda za fotografiju omogućen je sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

 

 

Radno vrijeme Galerije Spot

Pon – Pet / 16 – 20
ili prema dogovoru

 

This post is also available in: English