Novosti

Panel-diskusija i čitalačka grupa: “Na razmeđu kontrole i slobode”

Ured za fotografiju poziva na sudjelovanje u panel-diskusiji i čitalačkoj grupi pod nazivom Na razmeđu kontrole i slobode: kolaborativne umjetničke prakse. Događanje je dio popratnog programa izložbe Kućne vježbe Andree Palašti.

Panel-razgovor i čitalačka grupa održat će se u ponedjeljak, 29. listopada u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

 

kucne vezbe2 ilustracija

 

Umjetničke granice, čini se, nikad nisu bile šire postavljene, otvorene za razne inicijative koje omogućuju razumijevanje umjetnosti i vizualne kulture izvan (odviše zaštićenog) područja estetike. Svakodnevica je u tome pronašla svoje značajno mjesto, i kroz njezinu je prizmu moguće problematizirati mnogo toga: politiku, psihoanalizu, komunikaciju, memoriju, povijest. Participativne umjetničke prakse usidrene su u stvarnosti, ovisne o društvenoj dimenziji sudjelovanja (publike, izvođača, suradnika). Nije riječ o danas već tradicionalnoj aktivaciji gledatelja koji se u prostoru instalacije ili tzv. interaktivne umjetničke prakse uključuje u njezinu izložbenu egzistenciju, nego o praksama koje preuzimaju društvene oblike ponašanja i uvode ih u umjetničko polje. Na taj način umjetnost (načelno) postaje bliža publici, a iskustva koja proizlaze iz “običnog” života donekle brišu uobičajene granice između “proizvođača” umjetnosti i gledatelja. I jedan i drugi, naime, posežu za istim svakodnevnim postupcima. Hoće li pritom sam rad izgubiti auru jedinstvenosti, ponajprije ovisi o načinu na koji se komunicira poetika običnog i svakodnevnog.

Andrea Palašti elemente svoje prakse zasniva na svakodnevici i komunikaciji. Kućne vježbe #1, koje je izložila u Galeriji Spot, nastale su prvobitno kao odgovori na “zadatke” proizašle iz svakodnevnice njezine obitelji. Svojevrsne vježbe koje izvodi u suradnji s članovima obitelji u izložbenoj formaciji predstavljaju niz simpatičnih, slikovitih podsjetnika na razne životne situacije. Među njima nema ničeg neobičnog ni stranog; provode se uz pomoć minimalne opreme, tek uz malo truda i dobre volje ukućana čiji svakodnevni odnosi postaju poligon za umjetničina istraživanja.

Uzimajući kao polazište ovaj umjetničko-kolaborativni projekt, na panel-diskusiji i čitalačkoj grupi koju organiziramo kao popratni dio izložbe Kućne vježbe, raspravljat ćemo o promjeni pozicije gledatelja i podizanju svijesti o kritičkom razmišljanju kao sastavnom dijelu kolaborativnih umjetničkih praksi. Na koji način svakodnevnica utječe na društvo, povijest i kulturu? Koja je uloga sudionika u ovakvim umjetničkim projektima i kako promjena paradigme utječe na poziciju samog autora koji u određenoj mjeri “ovisi” o drugim ljudima? Omogućuju li relacijske umjetničke forme istinsko proživljavanje umjetničkog djela, a ne tek puko prolaženje pored njega? Kako se snaći u toj “areni razmjene” (Nicolas Bourriaud), unutar koje umjetnost postaje mjesto koje producira određenu društvenost? Gdje prestaje (umjetnička) kontrola, a gdje počinje sloboda? Razlikuje li se razina empatije ako u projektu sudjeluju članovi obitelji ili osobe koje nisu nužno bliske umjetniku/ci?

O ovim i drugim pitanjima razgovarat ćemo s fotografkinjom Nives Milješić (čija je serija I kada ti kažu da ne možeš, uvijek možeš lani bila predstavljena u Galeriji Spot), fotografkinjom i vanjskom suradnicom riječke Akademije primijenjenih umjetnosti Petrom Mršom (čiji rad Vježbanje obitelji preispituje načine na koje se mogu promijeniti intimni odnosi unutar obitelji) te dr. sc. Tihanom Rubić, docenticom na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu (čiji se profesionalni interesi, između ostaloga, nalaze u području obitelji i srodstva te društvenih odnosa).

_

Sudionice i sudionici panela i čitalačke grupe okupit će se u ponedjeljak, 29. listopada u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

Sudjelovanje na panelu/čitalačkoj grupi potrebno je prijaviti na e-mail adresu uredzafotografiju@gmail.comnajkasnije u nedjelju, 28. listopada (do kraja dana). Nakon prijave svakom sudioniku/ci bit će poslano nekoliko odabranih tekstova koje se preporuča pročitati prije održavanja panela/čitalačke grupe.

_

Izložba Kućne vježbe otvorena je do 26. listopada u Galeriji Spot (radno vrijeme: pon-pet 16:00-20:00) te do 2. studenog u Galeriji VN (radno vrijeme: pon-pet 8:00-20:00, sub 8:00-14:00). Izložbu u Galeriji Spot bit će moguće razgledati i u ponedjeljak, 29. listopada uoči i tijekom panel-diskusije.