Novosti

Destabilizacija hijerarhije filmskoga seta

U petak, 12. srpnja u 21 sat, u pulskoj Galeriji Makina, u sklopu popratnog programa 66. izdanja Pulskog filmskog festivala, otvara se izložba fotografija Jasenka Rasola pod nazivom Statisti. Ova serija posvećena je onima koji u filmskom kadru ispunjavaju prostor ‘iza’ glavnih glumaca, najčešće u ulozi publike, prolaznika, gostiju restorana ili kafića.

 

 

Kako pojašnjava autor, statist se “javlja negdje u pozadini filma, nema teksta (…). Statisti trebaju djelovati prema uputama redatelja, tj. kretati se onako kako im redatelj naloži – lijevo, desno, naprijed, nazad – ili samo stajati ili sjediti. Statisti uglavnom statiraju u svojoj odjeći, osim u posebnim projektima u kojima trebaju biti odjeveni po željama naručitelja. Tada se za njih nabavljaju kostimi ili se odijevaju u svoju odjeću prema uputama produkcije koja ih angažira. Statisti se nikada ne snimaju u krupnom planu, a ako se to čini, tada je i naknada za angažman veća. Često se od statista zahtijeva da čine stvari koje nisu u opisu rada statista, a to spada u rad ‘statista sa zadatkom'”.

 

 

Fotografirajući ljude koji se u filmskom kadru nalaze “u pozadini”, Rasol destabilizira hijerarhiju filmskoga seta po kojoj su oni samo nositelji zadane funkcije. Izvlačeći ih u prednji plan, bilježeći osobne geste ili radnje, premješta ih iz anonimnog kolektivnog prostora u zonu singularnosti. Na taj način pozicija statista na filmu postaje metafora geopolitičkih odnosa u kojima su veliki dijelovi društva (ili cijele nacije pa i kontinenti) izuzeti iz procesa odlučivanja.

Na izložbi će biti prikazane fotografije nastale tijekom snimanja filmova Ljubav ili smrt Danijela Kušana iz 2014., Zvizdan Dalibora Matanića (2015.), Sve najbolje Snježane Tribuson (2016.), Bijeg do mora Veljka Bulajića (2017.) i Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević (2018.).

Izložba Statisti bit će otvorena do 8. kolovoza.