Novosti

Izložba hrvatskih konceptualnih umjetnika u Fondaciji Arton u Varšavi

U suradnji s Fondacijom Arton, Ured za fotografiju 20. travnja 2020. predstavit će neoavangardne umjetničke prakse druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj pod nazivom Phony Smile. Language of photographic interpretation and aesthetic speculation, u izložbenom prostoru fondacije u Varšavi. Riječ je o nastavku suradnje započete 2016. na međunarodnom istraživačkom projektu Zaboravljeno nasljeđe – europska avangardna umjetnost na mreži (Forgotten Heritage – European Avant-garde Art Online), podržanom sredstvima Kreativne Europe.

 

Edita Schubert, Phony Smile

 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi Edite Schubert, Petra Dabca, Željka Jermana, Vlade Marteka i Željka Borčića, usmjereni na radikalno propitivanje fotografije koje se u nacionalnom kontekstu u najvećoj mjeri zbiva tijekom 1970-ih. Upravo tada započinju ontološka propitivanja značenja fotografije, javljaju se prakse koje analitičkim pristupom razmatraju medij, kao i one koje se bave transformacijom iz dvodimenzionalne površine u fotografski objekt. Čini se kao da su gotovo svi postojeći fotografski kanoni bili dovedeni u pitanje. I dok su u šezdesetima istraživanja medija u Hrvatskoj bila tek povremena, to će desetljeće ipak poslužiti kao svojevrsna podloga onome što slijedi u 1970-ima (M. Susovski). Pod okriljem tzv. Nove umjetničke prakse, koja korjenito mijenja dotadašnje umjetničke paradigme, fotografija se promišlja izvan ograničenja njezine povijesne uloge reproduciranja stvarnosti. Unoseći niz inovacija u razumijevanje ovog medija, kako u formalnom tako i u sadržajnom te značenjskom smislu, pojedini autori fotografiju inauguriraju zasebni misaono-poetski sustav. U ovako „proširenom” polju fotografija postaje poligon i za redefiniranje same prirode umjetnosti i umjetničkog rada.

 

Željko Jerman, Kompozicija, 1970-e

 

Željko Borčić, Akcija za konfrontacijsku reakciju Akcija br. 1: Posljednja ovogodišnja šansa da postanete poznata osoba 30. 12. 1974., 11.00 – 13.00, Trg Maršala Tita (ispred Hrvatskog narodnog kazališta) izvedeno u koprodukciji Galerije Studentskog centra i magazina Start

Željko Borčić, Akcija za konfrontacijsku reakciju, Akcija br. 1: Posljednja ovogodišnja šansa da postanete poznata osoba, 30. 12. 1974., 11.00 – 13.00, Trg Maršala Tita (ispred Hrvatskog narodnog kazališta) izvedeno u koprodukciji Galerije Studentskog centra i magazina Start

 

Brojne paralele što postoje između domaćih i poljskih umjetnika koji su stvarali u ono vrijeme – istražujući, eksperimentirajući i preispitujući prirodu fotografskog i filmskog medija – svjedoče o svojevrsnom Zeitgeistu, prisutnom na teritoriju čitave Europe, kao i o međusobnim utjecajima te razmjeni ideja, znanja i informacija.

Organizacija ove izložbe pridonijet će se širenju vidljivosti i znanja o hrvatskoj umjetničkoj produkciji spomenutoga razdoblja, kao i intenziviranju, dopunjavanju i poticanju kontinuiteta razmjene informacija s publikom, kustosima, umjetnicima, teoretičarima, istraživačima itd. Kustoski tim sastavljen je od povjesničarki umjetnosti Sandre Križić Roban, Lane Lovrenčić i Jelene Pašić.

 

Fotografija postava, Edita Schubert: Phony smile, snimila Maša Bajc

Edita Schubert: Phony smile, snimila Maša Bajc

 

Izložbeni prostor nalazi se u povijesnom središtu Varšave, u znamenitoj ulici Foksal koja ima važno mjesto u kulturno-povijesnom kontekstu suvremene umjetnosti Poljske. Sam Arton jedna je od najvažnijih fondacija na području Poljske koja kontinuirano istražuje suvremenu poljsku i međunarodnu umjetničku praksu, osobito konceptualnu i novomedijsku umjetnost; surađuje s vodećim poljskim muzejima i galerijama, ali i s nizom privatnih arhiva samih umjetnika i njihovih nasljednika, s kojima ostvaruje znatne rezultate kako na izložbenom planu, tako i u publicistici. Osim kustoskim radom i objavljivanjem, voditeljica Artona Marika Kuźmicz predaje kao profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi, a ostvarila je i brojne inozemne suradnje.

Ovom izložbom Ured za fotografiju pridonijet će programu kojim se obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture, a ostaje otvorena do 28. 5. 2020.

 

 

                                                                 

This post is also available in: English