Novosti

Izložba ‘Meko’ okidanje? Pozicije ženske fotografije u Hrvatskoj u Gradskom muzeju Križevci

 

12. 3. – 10. 4. 2021. 

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

 

Otvorenje izložbe održat će se 12. 3. u 17 sati. 

 

Ivančica Privora Kurtela

 

Postoje li na domaćoj sceni izravni, naglašeni, penetrirajući ženski pogledi koji su u nekom trenutku pomogli i/ili nas potaknuli da izgradimo samosvijest, zahtijevamo promjene koje će se na kraju dogoditi, iako ne nužno na očekivani način?

Broj žena koje su obilježile prvu polovicu 20. stoljeća u području fotografije dosta je mali, i potrebna su dodatna istraživanja da bi se o tom vremenu relevantno zaključilo. Nakon Drugog svjetskog rata situacija se mijenja, ponajprije zahvaljujući osnutku Odjela za fotografiju, formiranog u Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, ali i intenzivne klupske atmosfere u sklopu koje je velik broj sudionica dobio osnovna znanja i poticaj za daljnji rad. Tako će se od 1950. nadalje, sudeći prema zapisima vezanima uz aktivnosti Fotokluba Zagreb, a koji se nerijetko ističe kao jedan od najaktivnijih promotora razvoja fotografije na nacionalnom planu, ponovno njegovati klasične umjetničke tendencije u izlaganju ovog medija.  Za ovu izložbu odabrano je pet autorica koje su na razne načine povezane s djelovanjem Fotokluba Zagreb. Većina njih sudjelovala je u radu kluba, te osobito osnutku Ženske sekcije 1973. godine, nakon čega je uslijedio niz izložbi na kojima su se skupno predstavljale.

Izborom radova Slavke Pavić, Erike Šmider, Danijele Lušin, Ivančice Privore Kurtele i Jadranke Fatur, ukazujemo na teme kojima su se bavile, upoznajemo načine stjecanja znanja i upoznavanja sa klupskim zbivanjima. Zapitat ćemo se postoje li kritički prikazi društva, što su o ženama s kamerom u rukama govorili drugi, i postoji li uopće nešto što možemo okarakterizirati kao “ženski pogled”. Je li način kako su snimale fotografije uistinu “mekan”, ili iza objektiva ne postoje rodne razlike? Uz napomenu, da pridjevom “meko” propitujemo, pa i zahtijevamo promjenu standardnog razmišljanja o ženskim temama (kao što su pejsaž, portret, snimke djece i sl.), suprotstavljajući mu “čvrst” i nadasve relevantan izbor fotografija snimljenih ne samo u privatnosti njihovih domova, nego osobito u javnom prostoru u kojem svaka od umjetnica, na svoj način, djeluje držeći u rukama moćno dokumentarističko i umjetničko “oružje”. Zahvaljujući ovim autoricama, fotografija snažno ulazi u prostor kulture i umjetnosti, interpretirajući sve zakutke ljudskih djelatnosti, pri čemu žene prestaju biti marginalni sudionici, kakvima ih se nerijetko smatralo, te se odmiču od tradicionalnih vrijednosnih hijerarhija. Upravo zbog navedenih promjena, njihovu povijest prestaje se gledati kao nerelevantnu i nepovijesnu.

 

Izložba će se moći razgledati od 12. ožujka do 10. travnja 2021. godine svakim radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 19 sati, a subotom od 10 do 12 sati. Ulaz je besplatan. 

 

Izložba je realizirana u suradnji Ureda za fotografiju, Gradskog muzeja Križevci i Narodnog muzeja Zadar. 

 

Autorica koncepcije i postava izložbe je dr. sc. Sandra Križić Roban.