Novosti

Rino Efendić u Galeriji Spot

 

15. 3. – 16. 4. 2021.

 

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe Polaroid Land umjetnika Rina Efendića. U skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak 15. 3., pri čemu će izložbeni prostor za posjetitelje biti otvoren od 17.00 do 21.00 sat.

 

 

Umjetničko djelovanje fotografa Rina Efendića, započeto krajem sedamdesetih godina, obilježava čisti fotografski proces, lišen suvišne stilizacije, spektakularnih motiva ili pokušaja dorade te uljepšavanja fotografija različitim laboratorijskim tehnikama. Još kao srednjoškolac, prilikom jednog putovanja u Njemačku, otkriva magiju tada popularnih polaroida i opredjeljuje se za ovu “brzu tehniku“ fotografiranja koja je u potpunosti zaokrenula percepciju nastanka fotografske slike, približivši se onoj današnjoj. Efendić ostaje dosljedan polaroidima sve do ranih dvijetisućitih godina, snimajući, kako ih sam naziva, “male pejzaže”, sugestivne vinjete mekog kolorističkog ugođaja oslobođene senzacionalne stvarnosti. Fotografijama bez ljudske prisutnosti, na kojima prevladavaju praznine zaboravljenih prostora i trenuci ispunjeni tišinom, Efendić ne nameće patetičan osjećaj nostalgije. Flaneurizam tako rezultira autorovom meditativnom foto seansom kojom dokumentira njemu dobro poznata mjesta i motive u različitim vremenskim etapama. Osim pejzaža, izložbom u Galeriji Spot predstavljeni su i radovi koji jasno ocrtavaju specifičnost kolorita polaroidne slike, njihovu materičnost, ali i težnju za istraživanjem medija, onda kada je u pitanju autoreprezentacija, inspiriranost trenutkom ili pak sekvencijalno dokumentiranje stanja jednog vremena.

 

Rino Efendić (1961.) rođen je u Sinju. Studirao je kameru na zagrebačkoj Akademiji za film, kazalište i televiziju te povijest umjetnosti i etnologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Radio je u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, gdje je predavao fotografiju. Vodio je Malu školu fotografije u OPUS-u i klubu Otok u Dubrovniku. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi. Živi i radi u Splitu. 

 

U sklopu popratnog programa izložbe, Ured za fotografiju priređuje čitalačku grupu koja će se održati održati u srijedu 31. ožujka.

 

Realizacija izložbe i rad Ureda za fotografiju omogućen je sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

 

Radno vrijeme Galerije Spot:
Pon – pet / 16 – 20 ili prema dogovoru

 

This post is also available in: English