Novosti

Mia Cvitković u Galeriji Spot – “Ne smijemo kasniti na ručak”

20. 6. 2022. – 1. 7. 2022.

 

Galerija Spot, Ured za fotografiju i Akademija dramske umjetnosti pozivaju na otvorenje izložbe Ne smijemo kasniti na ručak mlade autorice Mije Cvitković. Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 20. 6., u 19 sati.

Mia Cvitković, Ne smijemo kasniti na ručak, 2020.
Uspomene i značenja utkana u privatne fotografije nerijetko su isključivo razumljiva pogledima bliskih osoba prikazanih subjekata. Preselimo li privatne fotografije iz obiteljskog albuma u formu fotografske knjige, a potom ih smjestimo u galerijski prostor, čitanje snimljenih prizora u potpunosti se mijenja. Mia Cvitković – autorica radova objedinjenih pod nazivom Ne smijemo kasniti na ručak, počela je fotografirati mlađu braću prije desetak godina, a nešto što je započelo kao igra pretvorilo se u dugogodišnji umjetnički projekt. Intiman karakter fotografija proizlazi iz međusobnog odnosa punog povjerenja, a uhvaćeni trenuci dnevnik su odrastanja dvojice dječaka. Kako ističe Patricia Holland u eseju ‘Sweet it is to scan…’ Personal photographs and popular photography, djeca mogu neznatno utjecati na način kako su prikazana na fotografijama, no odrastanjem i ulaskom u adolescentsku dob njihov se odnos prema tuđim pogledima postupno mijenja.
Na izložbi su predstavljene tri fotografske knjige nastale za vrijeme studija snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a ovom je prigodom mlada autorica po prvi puta odlučila izložiti fotografije na zidovima galerijskog prostora. Upravo ovim činom autorica, kao starija sestra subjekata prikazanih na fotografijama, gubi kontrolu nad tuđim pogledima, a zabilježeni prizori iz svakodnevice i njihov odnos, postaju u potpunosti ogoljeni pred pogledima drugih. Mia Cvitković dokumentira odrastanje mlađe braće, njihove promjene u fizičkom izgledu, ali i sazrijevanje i promjene u interesima, a upravo njena fotografska pozicija utječe na iskrene i opuštene poglede dječaka. Kako ističe autorica, tijekom neprekidnog procesa fotografiranja na površinu izlazi dugogodišnja izgradnja odnosa povjerenja zbog čega snimljene fotografije promatra kao zajednički umjetnički rad. Premda je neizvjesno do kada će fotografiranje zauzimati središnju poziciju u odnosu autorice i njene braće, ručak kao mjesto susreta i dijeljenja svakodnevnih dogodovština ostaje i dalje aktivnost koju se ne odgađa. Iako se njihov odnos, kao i razne situacije i raspoloženja njene braće neprestano mijenjaju, ono što ostaje nepromjenjivo jest da ne smiju kasniti na ručak.”
Tena Starčević

 

Mia Cvitković (Zagreb, 1998.) studentica je 3. godine preddiplomskog studija snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na Akademiji sudjeluje u izradi raznih kratkometražnih filmova te vodi fotografske dnevnike mnogih događanja na Akademiji.

 

Radno vrijeme Galerije Spot

Pon – pet / 16 – 20 ili prema dogovoru.

 

Izložba je nastala u suradnji Akademije dramske umjetnosti i Galerije Spot kao rad Vedrana Bošnjaka, studenta 3. godine preddiplomskog studija produkcije u sklopu kolegija Produkcija kazališnih projekata pod mentorstvom Marka Torjanca i njegove asistentice Karle Abramović.

 

This post is also available in: English