Novosti

“Proširena fotografija” u Galeriji Spot

U sklopu projekta Zaboravljeno nasljeđe – europska avangardna umjetnost na mreži/ Forgotten Heritage – European Avant-garde Art Online u zagrebačkoj Galeriji Spot (Čanićeva 6) u ponedjeljak, 23. travnja u 19 sati otvara se izložba pod nazivom Proširena fotografija, koja će u tri sukcesivna segmenta predstaviti radove pojedinih hrvatskih neoavangardnih umjetnika aktivnih od sredine 1960-ih nadalje.

 

Zeljko-Borcic_Akcija-za-konfrontacijsku-reakciju_1974

Željko Borčić, Akcija za konfrontacijsku reakciju, 1974.

 

Projekt Zaboravljeno nasljeđe posvećen je neoavangardnoj umjetnosti onih europskih država koje su – u umjetničkom, ali i u političkom i/ili geografskom smislu – smještene na rubu kontinenta. Njegova je namjera (ponovno) otkrivanje i (re)interpretacija praksikoje su dosad bile zanemarene u dominantnim međunarodnim povijestima neoavangardne umjetnosti, a središnji je dio projekta internetska baza europske umjetnosti, dostupna na mrežnoj stranici www.forgottenheritage.eu. Sadržaj baze, potekao iz privatnih arhiva umjetnika i institucionalnih zbirki iz Poljske, Hrvatske, Estonije i Belgije, prikupljen je tijekom višegodišnjeg istraživanja članova tima Fondacije Arton iz Varšave, Muzeja Kumu iz Tallinna, Umjetničke škole LUCA iz Bruxellesa i Ureda za fotografiju iz Zagreba. U bazi, koja će biti kontinuirano nadopunjavana, trenutno se nalaze radovi više od dvadesetero hrvatskih umjetnika, a pojedine umjetničke radove, kao i dokumentaciju prikupljenu za potrebe projekta, posjetitelji će moći vidjeti na izložbi u Galeriji Spot.

Izložba se sastoji od tri cjeline koje će slijediti jedna drugu: prvi tematski segment (23. travnja – 4. svibnja) bavi se formama društvenih akcija, a predstavit će radove grafičkog dizajnera Željka Borčića (1942. – 2015.) čije je intenzivno umjetničko djelovanje tijekom 1970-ih i 1980-ih posebice bilo fokusirano na medij fotografije i videa; konceptualnog umjetnika Željka Jermana (1949. – 2006.) koji je svojim elementarnim, siromašnim fotografijama aktivno participirao u javnom prostoru; te umjetnice Edite Schubert (1947. – 2001.) koja se sedamdesetih godina koristila aproprijacijom, snimala „beznačajne” snimke i fotografijom bilježila nereprezentativne postupke koje je prethodno izvela u mediju slikarstva.

Osnovne strukture fotografije i filma te njihov međuodnos u kontekstu pojmova vremena i pokreta tema su drugog segmenta izložbe (7. – 18. svibnja), kada će u Galeriji Spot biti predstavljeni radovi Tomislava Gotovca (1937. – 2010.), Marijana Molnara (1951.) i Ivana Faktora (1953.). Treći tematski segment (21. svibnja – 1. lipnja) okupit će radove autora Petra Dabca (1942.), Enesa Midžića (1946.) i Vlade Marteka (1951.), koji su svoja umjetnička promišljanja usmjerili k samom mediju fotografije i mogućnostima izraza.

Izložbu Proširena fotografija kuriraju Sandra Križić Roban, Lana Lovrenčić i Jelena Pašić iz Ureda za fotografiju. Izložba je dio projekta Zaboravljeno nasljeđe, koji se odvija uz podršku programa Kreativna Europa. Projekt financijski podržavaju i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

 

Radno vrijeme Galerije Spot

Pon – Pet / 16 – 20
ili prema dogovoru

 

This post is also available in: English