Novosti

Platforma Zajednički fotografski narativi najavljuje izložbu LICA GRADA

 

Zagreb, 17. – 30. 6. 2021. 

 

 

 

Fotografije objedinjene ovom prilikom rezultat su rada na projektu Zajednički fotografski narativi, u sklopu kojeg se istražuju dosezi medija u njegovim različitim pojavnostima. Osobito su nam zanimljivi tiskani mediji i način kako fotografija od vremena između dva svjetska rata nadalje, sve aktivnije preuzima prevlast nad pisanim sadržajem. 

 

LICA GRADA donose izbor iz raznih izvora – dnevnih novina i časopisa, privatnih arhiva kao i onih koji se čuvaju u knjižnicama i muzejima. Zanimalo nas je vidjeti koja sve lica gradova snimaju fotografi, možemo li na temelju tog izbora pridonijeti raspravi o javnom prostoru i načinima kako se koristio u raznim prilikama. U sklopu ove “iznenadne” izložbe, za koju nam je bilo važno da se održi u javnom prostoru, donosimo izbor snimaka koji govore o promjenama u raznim urbanim sredinama – od srušenog Zadra do novoizgrađenog križevačkog centra, od performansa umjetnika koji je volio grad do onih koji pokazuju kako je jedna zgrada svojim jedinstvenim sadržajem transformirala ideju o javnom prostoru. Slavlja i žalovanja, industrijalizacija i društveni odnosi, sve je to vidljivo kroz objektive poznatih i ponekog nepoznatog fotografa. Njihovi snimci govore o povijesti, komunikaciji, o iskazima prvenstveno u javnom prostoru, pomažući da uvidimo kako ova vrsta percepcije utječe na način gledanja i stjecanja znanja.

 

Izložbeni plakat moći će se vidjeti na četiri oglasna mjesta u Zagrebu: Draškovićeva ulica (nedaleko Traumatologije), Maksimirska cesta (Kvaternikov trg), Savska cesta (hotel Westin) i okretište Črnomerec.

 

Opsežnije tekstove o kontekstu u kojem su fotografije nastajale, kao i pregled šireg izbora fotografija, moći ćete pronaći na našem webu te na Facebooku i Instagramu platforme, a objave će biti dostupne i putem QR kodova na plakatima. 

 

Okrugli stol na kojem će se razgovarati o radu platforme, posebice o istraživanjima iz kojih je proizišla ova “iznenadna” izložba, održat će se 3. srpnja u Galeriji Spot (Čanićeva 6) u 12 h

 

Suradnici na projektu su: 

 

Sandra Križić Roban, Ured za fotografiju (Zagreb) 

Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac (Zagreb)

Lucija Švob, Kombinat – Riječki kreativni kolektiv (Rijeka) 

Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica (Koprivnica)

Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti (Osijek)

Alma Trauber, Gradska galerija Striegl (Sisak)

Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci (Križevci) 

Ante Orlović, nezavisni istraživač (Zadar)

 

Projekt financijski podržava Zaklada Kultura nova.