Novosti

Pop-up izložba platforme Zajednički fotografski narativi – LICA GRADA

 

Iako već odavno nije “novi” medij, fotografija je i nadalje turbulentno polje događanja, a njezin vizualni sadržaj posreduje nam značenja i znanja o ključnim trenucima razvoja modernog društva. Nerijetko na margini, danas olako dostupna, fotografija je zauzela središnje mjesto kulturno-kritičkog diskursa stvarnosti koju posreduje.

Fotografije objedinjene ovom prilikom rezultat su rada na projektu Zajednički fotografski narativi, u sklopu kojeg se istražuju dosezi medija u njegovim različitim pojavnostima. Osobito su nam zanimljivi tiskani mediji i način kako fotografija od vremena između dva svjetska rata nadalje, sve aktivnije preuzima prevlast nad pisanim sadržajem.

LICA GRADA donose izbor iz raznih izvora – dnevnih novina i časopisa, privatnih arhiva kao i onih koji se čuvaju u knjižnicama i muzejima. Zanimalo nas je vidjeti koja sve lica gradova snimaju fotografi, možemo li na temelju tog izbora pridonijeti raspravi o javnom prostoru i načinima kako se koristio u raznim prilikama. U sklopu ove iznenadne izložbe, za koju nam je bilo važno da se održi u javnom prostoru, donosimo izbor snimaka koji govore o promjenama u raznim urbanim sredinama – od srušenog Zadra do novoizgrađenog križevačkog centra, od performansa umjetnika koji je volio grad do onih koji pokazuju kako je jedna zgrada svojim jedinstvenim sadržajem transformirala ideju o javnom prostoru. Slavlja i žalovanja, industrijalizacija i društveni odnosi, sve je to vidljivo kroz objektive poznatih i nepoznatih fotografa. Njihovi snimci govore o povijesti, komunikaciji, o iskazima prvenstveno u javnom prostoru, pomažući da uvidimo kako ova vrsta percepcije utječe na način gledanja i stjecanja znanja.

 

Zajednički fotografski narativi projekt su Ureda za fotografiju (Zagreb), koji se realizira u suradnji s partnerima: Institut Tomislav Gotovac (Zagreb), Kombinat – Riječki kreativni kolektiv (Rijeka), Atelieri Koprivnica (Koprivnica), Muzej likovnih umjetnosti (Osijek), Gradska galerija Striegl (Sisak), Gradski muzej Križevci i nezavisnim istraživačima. Projekt financijski podržava Zaklada Kultura nova.

 

LICA GRADA – Tea Hatadi

 

LICA GRADA – Sandra Križić Roban

 

LICA GRADA – Ante Orlović

 

LICA GRADA – Valentina Radoš

 

LICA GRADA – Darko Šimičić

 

LICA GRADA – Tanja Špoljar

 

LICA GRADA – Lucija Švob

 

LICA GRADA – Alma Trauber