Novosti

Predavanje i okrugli stol u sklopu projekta Zajednički fotografski narativi

 

Predavanje Od fototeke do foto-vremeplova
Jasminka Babić, muzejska savjetnica i ravnateljica Galerije umjetnina Split

Galerija Spot, 2. srpnja 2021. u 19 sati

 

Galerija umjetnina, Dvorana s radovima Mata Celestina Medovića, foto: Dragutin Karlo Stühler, 1940-ih

 

Predavanje će kroz proces pripreme izložbe Foto-vremeplov Galerije umjetnina,  koja je od 18.5. do 27.6. 2021. bila postavljena u ovoj splitskoj ustanovi, približiti fototečnu muzejsku građu, načine njezina čuvanja, obrade i naposljetku izlaganja na spomenutoj izložbi. Foto-vremeplov je, u kustoskoj koncepciji Jasminke Babić i Marije Stipišić Vuković, organiziran povodom obilježavanja 90. godišnjice od osnutka Galerija umjetnina i po prvi puta je javnosti u izložbenom formatu predstavio izbor iz bogate muzejske fototeke. Kroz oko 120 fotografija nastalih od 1931. godine do danas, predstavljen je kontinuitet djelovanja muzeja koji je u tom dugom razdoblju postao nezaobilazno mjesto promicanja kulture i umjetnosti na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Današnja fototeka Galerije umjetnina broji gotovo šest tisuća digitaliziranih arhivskih fotografija i više desetaka tisuća digitalno snimljenih fotografija. U skladu s misijom muzeja, koja je usmjerena čuvanju muzejske građe, veliki dio fotografija su snimke umjetnina koje čine dio muzejskih zbirki. No, fotografije koje su odabrane za ovu izložbu svjedoče o drugom, ništa manje važnom dijelu muzejskog rada, usmjerenom prvenstveno prema komunikaciji muzeja kao živog organizma. Upravo zbog toga Foto-vremeplov donosi, s jedne strane, narativ o povijesti i razvoju jednog muzeja, no isto tako progovara o ljudima koji su ga obilježili, bilo kao zaposlenici, suradnici, protagonisti umjetničke scene Splita i šire ili kao njegovi vjerni posjetitelji. Važna je i činjenica da je riječ o fotografijama koje svjedoče o prikazanom, ali i o njihovim autorima. Tako predstavljeni fotografski materijal može poslužiti i kao svjedočenje o radu niza fotografa u Splitu – od Dragutina Karla Stühlera, Josipa Horkića, Andre Damjanića, Živka Bačića, Zvonima Buljevića do recentnih suradnika, poput Zorana Alajbega i Roberta Matića. Tu spadaju i za sada neidentificirani autori dijela fotografija koje ostaju kao materijal nekih budućih istraživanja.

S obzirom da je broj sudionika ograničen, molimo sve zainteresirane za predavanje da svoje sudjelovanje najave na email adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) najkasnije do 1. srpnja (do kraja dana).

 

 

Okrugli stol suradnika platforme Zajednički fotografski narativi
“Grad i fotografija”

Galerija Spot (u dvorištu), 3. srpnja 2021. u 12 h

 

Val, Omladinski list, Rijeka, 1985. (1. ožujka), br. 189, fotografija na posteru: Damir Krizmanić

 

Okrugli stol bavit će se dosadašnjim radom platforme Zajednički fotografski narativi, koja s aktivnostima započinje u siječnju 2020., s posebnim fokusom na istraživanja provedena za potrebe recentne zajedničke izložbe LICA GRADA. “Iznenadna” izložba LICA GRADA, koja se do 30. lipnja može vidjeti na četiri oglasna mjesta u širem centru Zagreba, donosi izbor iz raznih izvora – dnevnih novina i časopisa, privatnih arhiva kao i onih koji se čuvaju u knjižnicama i muzejima. Kroz istraživanje, zanimalo nas je vidjeti koja sve lica gradova snimaju fotografi, možemo li na temelju tog izbora pridonijeti raspravi o javnom prostoru i načinima kako se koristio u raznim prilikama te kako se fotografijom bilježe promjene u raznim urbanim sredinama – od srušenog Zadra do novoizgrađenog križevačkog centra, od performansa umjetnika koji je volio grad do onih koji pokazuju kako je jedna zgrada svojim jedinstvenim sadržajem transformirala ideju o javnom prostoru. O samom konceptu izložbe, načinima biranja i dostupnosti fotografske građe, povijesnom i društvenom kontekstom u kojem fotografije nastaju, kao i o ideji izlaganja u javnom prostoru, govorit će članovi platforme.

Više o izložbi može se pronaći na web stranici Suvremena hrvatska fotografija te na Facebooku i Instagramu platforme.

 

 

Suradnici na projektu su: 

Sandra Križić Roban, Ured za fotografiju (Zagreb)

Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac (Zagreb)

Lucija Švob, Kombinat – Riječki kreativni kolektiv (Rijeka)

Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica (Koprivnica)

Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti (Osijek)

Alma Trauber, Gradska galerija Striegl (Sisak)

Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci (Križevci)

Ante Orlović, nezavisni istraživač (Zadar)

Projekt financira Zaklada Kultura nova.