Novosti

Sandra Vitaljić u Galeriji Spot – “I Just Greet Back”

 

28. 6. 2021. – 23. 7. 2021.

 

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe I Just Greet Back fotografkinje Sandre Vitaljić. Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 28. 6., u 19 sati.

 

 

“Za mene biti imigrantica znači da će mi uvijek nešto nedostajati“

 

Iako je posljednjih godina globalna pozornost posebno usmjerena na posljedice migracija – dolaskom izbjeglica iz ratom pogođenih zemalja, kao i ekonomskih migranata koji se odlučuju na odlazak kako bi drugdje ostvarili bolje životne uvjete – ovaj društveni fenomen prisutan je od davnih vremena. Odluka o napuštanju vlastite zemlje prouzročit će čitav niz posljedica s kojima se pojedinac kao migrant susreće u novoj sredini. Osim učenja novog jezika, pristajanja na promjenu mentaliteta i usvajanja kulturoloških razlika, jedna od možda najtežih spoznaja krije se upravo u činjenici da će u očima sugrađana zauvijek biti percipiran kao stranac, točnije migrant. 

Fotografkinja Sandra Vitaljić u svom novom radu naslovljenom I Just Greet Back predstavlja kolektivni dnevnik sastavljen od priča o svakodnevnim borbama žena različitog porijekla, koje danas žive u Švedskoj i dijele sudbinu sličnu njezinoj. Nakon preseljenja u Švedsku 2018. godine autorica, inspirirana vlastitim iskustvom prilagodbe u novoj zemlji, počinje upoznavati i prikupljati priče drugih imigrantkinja, koje su snažno obilježene osjećajem izoliranosti, nepripadanja i isključenosti. Njihove priče, osim otkrivanja radnih i životnih uvjeta u novoj sredini, odražavaju borbu za dostojanstvom u prekarnim okolnostima, postajući ujedno ogledalom današnjeg podijeljenog društva. Na zidovima Galerije Spot kolektivni dnevnik, sastavljen od različitih priča, upotpunjuju fotografije autorice izložbe, tvoreći tako snažnu tekstualno-vizualnu simbiozu često neispričanih iskustava.

 

_

Sandra Vitaljić magistrirala je te zatim i doktorirala u području povijesti i teorije fotografije na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu. U svom umjetničkom radu usmjerena je na društvena pitanja i teme imigracije, kolektivnog sjećanja i odnosa prema povijesti. U teorijskom i kustoskom radu bavi se ratnom fotografijom i etikom fotografske reprezentacije. Od 2004. do 2019. predavala je fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te sudjelovala u formiranju i afirmaciji Katedre za fotografiju. Dobitnica je prve nagrade na natječaju za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@MSU (2014.), rezidencijalnih boravaka CCN Award (Graz, 2013), Fulbright stipendije (Rochester Institute of Technology, Rochester, NY, 2006/7). i umjetničke rezidencije CEC ArtsLink (Ansel Adams Center for Photography, San Francisco, 1997.). Objavila je knjige Neplodna tla (Eikon studio, 2012.), Rat slikama – suvremena ratna fotografija (Algoritam, 2013.) i Izbliza i osobno: rat u Hrvatskoj (Muzej ratne fotografije, 2018.). Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, među kojima su Natural Histories. Traces of the Political (MUMOK, Beč, 2017.); Vigilance, Struggle, Pride: Through Her Eyes (Zagreb-Maribor-Berlin, 2018.) i Beloved na festivalu fotografije Chobi Mela VII u Dhaki. Kurirala je izložbe Lekcije iz ’91. (DZZ Maribor, Organ vida, Zagreb, 2016.) i Izbliza i osobno: rat u Hrvatskoj (Muzej ratne fotografije, 2018.). Trenutno živi i radi u Stockholmu.

 

_

Povodom otvorenja izložbe, Ured za fotografiju priređuje vodstvo izložbom uz prisustvo autorice koje će se održati na dan otvorenja, u ponedjeljak, 28. 6., u 18 sati. Molimo sve zainteresirane da svoje sudjelovanje prijave mailom na adresu: info@officeforphotography.com.

 

_

Realizacija izložbe i rad Ureda za fotografiju omogućeni su sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

 

_

Radno vrijeme Galerije Spot:
Pon – pet / 16 – 20 ili prema dogovoru

 

 

This post is also available in: English