Novosti

Predstavljanje knjige Jelene Todorović u Galeriji Spot

U četvrtak, 3. svibnja u 18 sati u Galeriji Spot održat će se predstavljanje knjige Hidden Legacies of Baroque Thought: The Realms of Eternal Present prof. dr. sc. Jelene Todorović i razgovor s autoricom.

 

flyer-1-5275-0348-8_PDF

 

Knjiga se bavi nasljeđem barokne misli u modernoj i suvremenoj književnosti. Posrijedi je neistraženo područje koje se provlači kroz dvije znanstvene discipline i povezuje nekoliko stoljeća. Njezina svrha nije otkriti direktne veze i referencije jedne kulture u drugoj, nego prije svega predstaviti uzorke mišljenja koje naše vrijeme duguje baroknom razdoblju, a to je vremenska i prostorna pluralnost. Knjige koje se ovdje istražuju (Italo Calvino, Nevidljivi gradovi; W. G. Sebald, Saturnovi prstenovi; Dragan Velikić, Islednik) nisu svjesno i namjenski barokne u svojoj strukturi, niti koriste barokno razdoblje za uprizorenje svojih narativa. Međutim, barok je u njima prisutan primarno kao estetički princip, kao to nevidljivo nasljeđe koje uobličuje pogled na svijet njihovih likova. Oni su barokni u smislu prostora koji nastanjuju i na način na koji se u njima isprepleću stvarnost i imaginacija.

Prof. dr. Jelena Todorović diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a magistrirala je i doktorirala na University College London. Redovita je profesorica i prodekanica za međunarodnu suradnju na Univerzitetu  umetnosti u Beogradu.

S Jelenom Todorović razgovarat će dr. sc. Leonida Kovač i dr. sc. Sandra Križić Roban.