Novosti

Prijavite svoje fotografije i tekstove na javni poziv fotografskog časopisa Membrana / Fotografija

Harris & Ewing, 1. srpnja 1939 .

 

Fotografski časopis Membrana objavio je javni poziv za fotografije i projekte na temu gospodara – dinamike dominacije, prisutnosti, hegemonije, ikoničnosti, prevedeno na vizualni jezik.

Novi tematski broj bavit će se pitanjima: koja je uloga fotografije u stvaranju, jačanju, pa i subverziji slike gospodara – služe li fotografije kao sredstvo legitimizacije ili subverzije moći unutar širokog polja kulturno prepoznatljivih znakova? Koja je uloga fotografije u učvršćivanju pozicije autoriteta? Može li se vizualne znakove danas smatrati nužnim uvjetom dominacije ili tek pukim spektaklom?

Poziv je otvoren za fotografije (fotografske projekte) i tekstove (eseje, teorijske ili pregledne članke, intervjue, kolumne) koji tematiziraju gospodara, dominaciju i podčinjenost, iz suvremene ili povijesne perspektive, polazeći iz sljedećih aspekata: odnos autoritarnih figura i fotografije; dijalektika gospodara i roba izražena fotografijom; fotografije i suprematizam i nacionalizam; moć, karizma i figura gospodara; podrivanje moći gospodara fotografijom; vizualni jezik propagande; ikone i ikonično; odnos gospodara i utopije, spektakla, ekologije slika te optički nesvijesnog, društvene mreže i moć itd.

Rok za predaju prijedloga (sažetak i/ili fotografije): 27. srpnja 2020. 

Radovi će biti objavljeni u engleskom izdanju časopisa Membrana i/ili slovenskom izdanju časopisa Fotografija.

Poziv u cijelosti na slovenskom jeziku možete pročitati na poveznici.

 

 

This post is also available in: English