Novosti

Promocija umjetničke knjige Davora Konjikušića

Ovih dana iz tiska izlazi umjetnička knjiga Naša kuća Davora Konjikušića, objavljena u izdanju Ureda za fotografiju i uz podršku Ministarstva kulture RH. Knjiga će javnosti biti predstavljena na promociji u zagrebačkom klubu Botaničar (Trg Marka Marulića 6), u petak, 6. prosinca 2019. u 19 sati. Publikaciju će, uz autora, predstaviti pjesnik i kritičar Marko Pogačar, izvršna urednica Jelena Pašić i dizajner Hrvoje Živčić.

 

 

U svojoj prvoj umjetničkoj knjizi, zagrebački fotograf Davor Konjikušić kombinira fotografije i vlastite dnevničke zapise, stvarajući emotivno snažno umjetničko viđenje svijeta koji nas okružuje. Sve fotografije snimljene su na području Jugoistočne Europe, odnosno Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Grčke, Turske, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Moldavije. U knjizi tako pronalazimo intimne ispovijesti autora, ali i snažne metafore formirane međuodnosom teksta i fotografije. Dizajn knjige i tipografiju potpisuje Hrvoje Živčić.

 

 

O samoj knjizi autor kaže: “Dnevničke zapise, koje u formi teksta i fotografija vodim posljednjih sedam godina, pretočio sam u umjetničku knjigu Naša kuća u kojoj po prvi put kombiniram fotografije proizašle iz klasičnog fotografskog prikaza. One su fragmentirane, kao i naše misli, ali istovremeno zajedno s kratkim tekstualnim formama, za koje smatram da jednakopravno koegzistiraju s fotografskim medijem, čine jednu cjelinu u kojoj čitatelj, nadam se, može pronaći snažna značenja i motive. Tekst stoga nije puka pratnja ili nadopuna fotografiji, nego joj se suprotstavlja, propituje njezin sadržaj i rastače u nju upisana sjećanja, uspostavljajući nove narative. Odvajanjem fotografija od originalnog konteksta i serijalnosti te pridodavanjem teksta stvaram polifoniju, zaobilazim linearnu strukturu i gradim nove odnose, propitujući koncept jezika danas, kada ga zamjenjuju milijarde digitalno posredovanih slika. U svojem radu pokušavam se obračunati s istim tim slikama – prepuštajući se njihovoj kontroli, prateći ih tekstom i polemizirajući kroz dvije semantičke forme sa svijetom, mjestima i sjećanjima. Imajući u vidu da je digitalni medij fotografije dosegao gotovo neograničenu mogućnost multipliciranja slika, iznova ih želim smiriti, fiksirati i, suprotstavljajući ih dnevničkom zapisu, promijeniti njihovo značenje.”

Cijena knjige iznosi 150 kuna, a na promociji će se moći nabaviti po akcijskoj cijeni od 100 kn.