Novosti

Spot u gostima: Marko Tadić – Dužnost dokumentiranja

 

31. 5. – 6. 6. 2019.

 

foto: AK galerija

 

U koprivničkoj AK galeriji održana je samostalna izložba Marka Tadića Dužnost dokumentiranja koja je predstavila njegov istoimeni rad, prvi put izložen u Galeriji Spot u Zagrebu krajem 2017. godine. Koristeći u ovom radu fragmente iz osobnog arhiva jugoslavenskog arhitekta Vojtjeha Delfina, sastavljenog od brojnih fotografija, dokumenata i zapisa, Tadić reinterpretira arhiviranje kao metodu stvaranja alternativnog znanja koje izmiče tokovima “službene” i dominantne povijesti. Istovremeno, koristeći prizore koji korespondiraju s razdobljem poslijeratnog modernizma – prostori, interijeri, nova izgradnja – autor se referira na pitanje odnosa prema (nedavnoj) prošlosti, zagovarajući humaniji pristup umjetnosti, arhitekturi, kao i kulturi općenito.

Ovom izložbom ujedno je započela suradnja između Galerije Spot u Zagrebu, koja je producirala ovaj umjetnički rad, i AK galerije u Koprivnici, s ciljem poticanja distribucije i promocije domaćih umjetnika i suvremene umjetničke produkcije.

Marko Tadić (Sisak, 1979.) diplomirao je na Accademia di Belle Arti u Firenci, a zaposlen je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti kao asistent te kao gostujući predavač na Nuova Accademia di Belle Arti u Milanu. Tadićeva umjetnička praksa uključuje kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije. Radovi su mu bili predstavljeni na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a filmovi prikazivani na međunarodnim festivalima animacije i eksperimentalnog filma. Za svoje je radove primio brojna priznanja, među kojima se ističu Nagrada Vladimir Nazor za najbolju izložbu (2015.), treća nagrada na izložbi T-HT u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (2010.) i Nagrada Radoslav Putar za najboljeg mladog suvremenog umjetnika (2008.). Sudjelovao je na rezidencijama i studijskim programima: KulturKontakt, Beč, Austrija (2008.), Los Angeles, SAD (2008.), ISCP, New York, SAD (2009.), Kultur Bunker, Frankfurt, Njemačka (2010.) i Helsinki International. Uz Tinu Gverović, predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2017. godine. Živi i radi u Zagrebu.