Novosti

Treći segment “Proširene fotografije” u Galeriji Spot

U sklopu projekta Zaboravljeno nasljeđe – europska avangardna umjetnost na mreži/ Forgotten Heritage – European Avant-garde Art Online u zagrebačkoj Galeriji Spot (Čanićeva 6) u ponedjeljak, 21. svibnja u 19 sati otvara se izložba pod nazivom Proširena fotografija: segment 3. Riječ je o trećem i finalnom izložbenom segmentu kojim se predstavljaju radovi pojedinih hrvatskih neoavangardnih i konceptualnih umjetnika.

 

PETAR_DABAC

Petar Dabac: Kocka (1970.)

 

Nakon prvog segmenta (23. travnja – 4. svibnja), koji je radovima Željka Borčića (1942. – 2015.), Željka Jermana (1949. – 2006.) i Edite Schubert (1947. – 2001.) tematizirao forme društvenih akcija, te druge izložbene cjeline (7. svibnja – 18. svibnja), koja se kroz radove Tomislava Gotovca (1937. – 2010.), Marijana Molnara (1951.) i Ivana Faktora (1953.) bavila osnovnim strukturama fotografije i filma te njihovim međuodnosom u kontekstu pojmova vremena i pokreta, treći tematski segment (21. svibnja – 1. lipnja) donosi radove autora koji su svoja umjetnička promišljanja okrenuli k samom mediju fotografije. Analizom svojstva reproducibilnosti i unikatnosti nastaju radovi koji promatrača zbunjuju, zadirkuju i/ili pozivaju na interakciju. Petar Dabac (1942.) istražuje mogućnosti dekonstrukcije i (ponovne) konstrukcije fotografske slike, intervenirajući u fotografski materijal, poigravajući se s oprostorenjem fotografije te isprobavajući rubna područja medija. Na sličnom su tragu i radovi Enesa Midžića (1946.) koji, istražujući pokret u slici kao i mogućnosti pokretanja slike same, transformira dvodimenzionalne fotografije u ludičke trodimenzionalne objekte. Dekonstrukcija fotografske slike i uopće mogućnosti fotografije kao dokumenta i kao umjetničkog rada pitanja su kojima se bavi i Vlado Martek (1951.). Umjetnik fizički intervenira u fotografije iz “obiteljskog albuma”, reže ih, kolažira te često kombinira s elementima jezika kako bi osvijestio mentalne i materijalne pretpostavke koje uvjetuju nastanak fotografije – drugim riječima, kako bi se pripremio za fotografiju.

Projekt Zaboravljeno nasljeđe posvećen je neoavangardnoj umjetnosti onih europskih država koje su – u umjetničkom, ali i u političkom i/ili geografskom smislu – smještene na rubu kontinenta. Njegova je namjera (ponovno) otkrivanje i (re)interpretacija praksikoje su dosad bile zanemarene u dominantnim međunarodnim povijestima neoavangardne umjetnosti, a središnji je dio projekta internetska baza europske umjetnosti, dostupna na mrežnoj stranici www.forgottenheritage.eu. Sadržaj baze, potekao iz privatnih arhiva umjetnika i institucionalnih zbirki iz Poljske, Hrvatske, Estonije i Belgije, prikupljen je tijekom višegodišnjeg istraživanja članova tima Fondacije Arton iz Varšave, Muzeja Kumu iz Tallinna, Umjetničke škole LUCA iz Bruxellesa i Ureda za fotografiju iz Zagreba. U bazi, koja će biti kontinuirano nadopunjavana, trenutno se nalaze radovi više od dvadesetero hrvatskih umjetnika, a pojedine umjetničke radove, kao i dokumentaciju prikupljenu za potrebe projekta, posjetitelji će moći vidjeti na izložbi u Galeriji Spot.

Izložbu Proširena fotografija kuriraju Sandra Križić Roban, Lana Lovrenčić i Jelena Pašić iz Ureda za fotografiju. Izložba je dio projekta Zaboravljeno nasljeđe, koji se odvija uz podršku programa Kreativna Europa. Projekt financijski podržavaju i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

 

Radno vrijeme Galerije Spot

Pon – Pet / 16 – 20
ili prema dogovoru