Novosti

Pročitajte nove tekstove!

Ured za fotografiju nastavlja s objavljivanjem tekstova o suvremenoj fotografiji.

 

O izložbi “Sigurna kuća”, koju se u Galeriji Spot moglo pogledati od 17. veljače do 6. ožujka 2020., razgovarali smo s autorom Ivanom Buvinićem.Na temelju eseja Waltera Benjamina “Mala povijest fotografije”, Dario Vuger piše o razlozima zašto uvijek treba težiti razumjeti fotografiju.
S koprivničkim galeristom i povjesničarom umjetnosti Marijanom Špoljarom, razgovarali smo o prekretničkim zbivanjima na domaćoj umjetničkoj sceni od kraja ’60-ih godina, a uz tekst su objavljene i zanimljive arhivske fotografije.
O fotografskom opusu Mladena Tudora, povodom objavljivanja monografije “Dijalog u slici”, piše Sandra Križić Roban.

 

O sjećanju, djetinjstvu i fotografiji 

S Ivanom Buvinićem razgovarala je Nika Petković.

 

Postav snimio: Marko Ercegović

 

“U prostoru smo obiteljskog doma izloženi različitim podražajima, taktilnim, zvučnim i vizualnim. Upravo je takvo bilo i moje iskustvo, smatram da su različiti podražaji odigrali važnu ulogu u oblikovanju mojih osobnih sjećanja. Nisam se htio opredijeliti samo za jedan podražaj, već vidjeti koje značenje mogu stvoriti kombinacijom različitih. Krenuo sam od skulptura te postepeno došao do ideje da istražim i zvuk”.
VIŠE

 

“Onaj tko se ne razumije u fotografiju…” – Benjaminova “Mala povijest fotografije”

Dario Vuger

 

“Povijest nam je fotografije važna jer otkriva način na koji etape tehničkog razvoja fotografije supostoje u suvremenim praksama vizualnog bilježenja svakodnevnog života, ono fantastično i tehničko, virtualno i stvarno. U samoj se pak fotografiji kao fenomenu isprepliću na posve osobit način to zbiljsko i magično, stvarno i iluzija, determiniranost i slučaj, te svi čine bitne segmente fotografske slike. U iznimnom karakteru svoje realističnosti kao slike ona se doima magičnom, njezin prikaz stvarnosti kao fenomena posve je iluzoran, a potpunu izvjesnost upadanja svjetla u fotografski aparat podređuje slučaju golom oku nevidljiva isječka trajanja.”
VIŠE

 

Umjetnost na svakodnevnim relacijama

S Marijanom Špoljarom razgovarala je Sandra Križić Roban.

 

Galerija Koprivnica, Multimedijalna izložba Alfa, 1980.

Galerija Koprivnica, Multimedijalna izložba Alfa, 1980.

 

“Prije svega zbog loše gimnazijske edukacije iz umjetnosti, i samo zbog mog interesa sve se otkrilo, i to je bilo čudo, sve te institucije, a između ostalog, ili možda najviše Studentski centar. Bio je na mojim svakodnevnim relacijama i od 69. nadalje dosta se sjećam onih najvažnijih stvari – Niza, onih petlji Sanje Iveković, pa Sume Brace Dimitrijevića, onih obojenih konzervi; bilo je nešto čudesno u tome. Iako tada nisam potpuno sve shvaćao, činilo mi se da je sve to neka vrsta happeninga.”
VIŠE

 

Bez gubljenja snage. Mladen Tudor – “Dijalog u slici”

Sandra Križić Roban

 

Mladen Tudor, Zagreb, 1954.

 

“Ilustrativni dio knjige započinje fotografijom snimljenom u Zagrebu sredinom pedesetih. Računajući na ona “opća mjesta” iz Tudorovog opusa, ako ih smijem uopće tako zvati, pomislila sam na neka mala mjesta u kojima je boravio, poput Dalmatinske Zagore, ili neka druga, isprva nespremna ponovno gledati u okoliš koji više nije moguće prepoznati. Priča koju je ponudio gledatelju puna je iznenađujućih obrata i veza koje je uspostavio između prizora, vođen autorskom intuicijom koju ne moramo nužno prepoznati u svakom detalju, ali koja bilo koga tko poznaje njegov rad neminovno intrigira”.
VIŠE